U Srpskoj je u proteklih 24 časa potvrđeno 26 novih slučajeva korona virusa, a u laboratorijama je testirano 587 uzoraka, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

– Imamo još dvije osobe koje su testiranje radile u FBiH, jedna iz Banjaluke i jedna iz Trebinja, tako da imamo registrovano ukupno 528 osoba koje su u Republici Srpskoj pozitivne ne korona virus – dodaje Šeranić.

Među 26 novopotvrđenih osoba, 14 je žena i 12 muškaraca.

– Osam žena je srednje životne dobi, tri mlađe i tri starije životne dobi. Među muškarcima, pet je srednje, pet mlađe, a dva su starije životne dobi – kaže Šeranić.

Od ukupnog broja novopotvrđenih, osam osoba je iz Banjaluke, po dvije iz Kneževa i Laktaša, a po jedna iz Čelinca, Modriče, Trebinja, Oštre Luke, Sokoca i Gacka.

Korona virus potvrđen je i kod jednog ljekara iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, i sad slijede sve epidemiološke mjere kao i u ranijim slučajevima zaraze među zdravstvenim radnicima.

– Korona virus je potvrđen i kod dvije radnice Doma penzionera u Banjaluci. Sinoć su preduzete sve higijesnko-epidemiloške mjere kada je riječ o ovom slučaju. Uzorci su uzeti od 68 kontakata ove osobe, a urađena je i dezinfekcija prostora – rekao je Šeranić.

Ministar naglašava da se opravdanom pokazala aktivnost zdravstvenog nadzora nad medicinskim sestrama i njegovateljima koji rade u staračkim domovima.

– Testirano je i 85 zdravstvenih radnika, te 61 zaposleni u domovima za starije. Testove smo uradili i za 22 inspektora, te 81 osobu iz karantina. Svi ovi nalazi su negativni – ističe Šeranić.

EuroBlic-srpskainfo.com