Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske odlučio je da proda akcije koje posjeduje u prijedorskoj fabrici keksa “Mira” te da pokuša da dobije veći iznos po akciji prije nego što ponudu za preuzimanje da hrvatski “Kraš”.

“Kraš” je dobio zeleno svjetlo za preuzimanje “Mire“ nakon što im je ranije zabranjeno odlučivanje u Skupštini akcionara preduzeća „Mira“ jer su još prije godinu dana sami ili zajedno sa “Mesnom industrijom Braća Pivac” morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću, a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Pod pritiskom institucija RS Hrvati su ponudili 1,21 KM po akciji “Mire”.

Društvo za upravljanje PREF-om organizovaće 24. aprila prodaju 1.847.363 akcija na osnovu kojih u „Miri“ imaju udio od 9,99 odsto.

Početna cijena po kojoj prodaju akciju je 1,22 KM, odnosno 2,25 miliona KM ukupno za sve akcije.

Metod prodaje je nalogom „sve ili ništa“.

U PREF-u ističu da prije nego što se prijave na ponudu za preuzimanje žele da provjere da li je na tržištu moguće dobiti veću cijenu za njihov paket akcija.

„Ova praksa pokazala se kao najtransparentniji način javljanja na ponudu za preuzimanja. Nadzorni odbor je nedavno dao saglasnosti Upravi Društva za prodaju akcija ovog emitenta po cijeni iz ponude za preuzimanje“, rekao je direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić.

“Mira” je danas vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini: 25 odsto svojih proizvoda plasira na domaće tržište, a 75 odsto izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje – SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju.

Pored “Kraša”, drugi najveći akcionar u “Miri” je Republika Srpska preko Penzijskog – rezervnog fonda (9,99 odsto akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05 odsto akcija).

capital.ba