Gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Prijedora Milenko Đaković je nakon današnje sjednice Štaba iznio podatke sa područja grada u posljednja 24 časa prema kojima je evidentirano jedno novo zaraženo lice, koje je pozitivno na virus korona.

“Radi se o osobi koja je zdravstveni radnik /1982. godište/ na UKC u Banja Luci, smještena je na Kliniku za infektivne bolesti u Banja Luci. Već su izolovani kontakti i nalaze se u izolaciji”, rekao je Đaković.

On je konstatovao da tako danas Prijedor ima četiri lica pozitivna na virus korona, 125 osoba pod zdravstvenom nadzorom i to se 104 lica nalaze u kućnoj izolaciji i 21 lice u karantinu, te 1129 lica koja su izašla iz zdravstvenog nadzora.

“U bolnici imamo dva lica u izolaciji, jedno je pozitivno na korona virus, a drugo je pod sumnjom i čeka se test da se dobiju rezultati zvanično još nije potvrđeno oboljenje i da li će biti, vidjećemo”, rekao je Đaković.

Što se tiče poštivanja propisanih uslova ponašanja u posljednja 24 časa, gradonačelnik je istakao da nije ni jedno lice prekršajno kažnjeno što znači da građani apsolutno poštuju sve naloge štabova za vanredne situacije.

“Ono što će se dešavati u narednim danima, to je obilježavanje pravoslavnog Vaskrsa i mi ćemo kao štab nastaviti sa daljim praćenjem situacije, ali ja bih građanima još jednom želio reći da će sve naloge štaba za vanredne situacije morati poštovati inače mogu doći u situaciju da budu prekršajno kažnjeni”, naglasio je Đaković.

On je pozvao građane da u miru i u što manjem okupljanju proslave svečano i na dostojanstven način praznik Vaskrsenja gospodnjeg uz poštovanje svih normi koje su propisane pravilima ponašanja u ovim danima.

“Svi primjećujete da se pojavljuju novozaražene osobe i nemojte da dozvolimo da nezaštićeni kontaktiramo u bliskim rastojanjima sa osoba koje ne poznajemo i nisu iz porodičnog domaćinstva. Nemojmo dozvoliti da nam jedno opuštanje u vrijeme praznika donese razvoj epidemije na području grada jer svako novozaraženo lice za koje se spozna, bilo je u prilici da zarazi lica oko sebe i to se onda širi, ako ne bude zaustavljeno. Pošto će sad praznici trajati četiri dana, odnosno četiri su neradna dana na području RS pozivam sve da svojom sviješću pokušaju da spriječe dalji razvoj virusa jer zaista niko više ne zna da li nosi virus korone ili ne nosi jer je jako mnogo lica koja ne pokazuju nikakve simptome i prenesu ih dok drugo lice koje primi viris može da strada i završi pod respiratorom”, istakao je Đaković.

On je svim pravoslavnim vjernicima čestitao Vaskrs i poželio da ga u miru proslave, ali vodeći računa o svemu rečenom vezanom za opasnost od epidemije i širenja virusa korona.

www.prijedorgrad.org