Iako nisu željele da prekinu dugogodišnju tradiciju, članice Kola srpskih sestara iz Prijedora zbog situacije sa korona virusom, ove godine neće pripremati vaskršnje peretke.

-Iako smo prije ove pandemije nabavili skoro sve što je neophodno za našu akciju pravljenja peretaka, sve smo morali otkazati. S obzirom da je veći broj naših članica stariji od 65 godine i ograničeno im je kretanje, nas nekoliko mlađih smo imali veliku želju da napravimo određenu količinu za naše najvjernije kupce. Ipak, zdravlje nam je na prvom mjestu, pa smo odustale od aktivnosti za ovu godinu – rekla nam je Jadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor.

Ona podsjeća da su članice Udruženja lani napravile više od 5.000 peretaka.

-Sigurna sam da će se tradicija pravljenja vaskršnjih peretaka u Kolu srpskih sestara Prijedor nastaviti naredne godine. To je autohtoni običaj Potkozarja. Naši pereci su veoma traženi i čuveni po kvalitetu, jer ih pripremamo od domaćih jaja i sa strpljenjem, a po recepturi provjerenih domaćica – istakla je Mijićeva.

Ona je dodala da je situacija takva da neće biti brojnih dešavanja koja su pratila ovaj praznik, poput vaskršnjih programa i tucijada za najmlađe ili velikih porodičnih okupljanja.

-Pozivam sve svoje sugrađane koji obilježavaju Vaskrs, da, poštujući propisane mjere, to urade dostojanstveno u svojim kućama. Svim pravoslavnim vjernicima čestitam predstojeći najveći hrišćanski praznik riječima “Hristos voskrese-vaistinu voskrese” – poručila je Jadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor.

Tekst i foto arhiva – www.prijedordanas.com