Složna porodica Babić iz prijedorskih Rasavaca, na svojoj farmi pilića dnevno proizvede oko 6.000 jaja koja plasiraju na lokalnom tržištu. Njihov radni dan počinje u zoru, a završava kasno u noć. Stigla im je pomoć i resornog ministarstva.

Sve je počelo 1999. godine kada je Dragan Babić iz prijedorskog sela Rasavci, zajedno sa suprugom, u pratećem objektu iza porodične kuće osnovao prvu farmu pilića. Posao je napredovao, a onda je prije 12 godina i registrovao farmu.

Danas ova porodica širi proizvodnju. Na farmi dnevno proizvedu oko 6.000 jaja.

“Jaja s naše farme plasiramo na lokalno tržište. Mogu se kupiti u prijedorskim radnjama i tržnicim centrima i kupci su zadovoljni”, priča Dragan.

Kćerke najveća podrška
Draganu Babiću, uz suprugu, najveća podrška su dvije kćerke. Starija Tijana, kaže da njihov radni dan počinje u zoru, a završava kasno u noć.

“Sestra i ja skupljamo jaja, ja to radim svakodnevno, a sestra kada joj to školske obaveze dozvole. Posao nam je olakšao elevator, odnosno skupljač jaja, koji na trakama iznosi jaja sa farme, tako da na nju ne treba da se ulazi, niti se ometaju naše kokoške”, priča Tijana.

Ona ističe da se od rada na selu može živjeti i da svoju budućnost vidi upravo na selu. Dragan kaže da je i njegova mlađa kćerka prvu platu zaradila na porodičnoj farmi.

“Za sve što radi dobija novčanu stimulaciju, jer želim da od malena stiče radne navike i nauči da živi od svog rada. Iz tog razloga joj svaki put kada odradi nešto na našoj farmi, pripremim tzv. platu u koverti na kojoj piše njeno ime, a ona tada bude presrećna”, priča Dragan Babić.

Stigla podrška resornog ministarstva

Zahvaljujući Ministartvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, porodica Babić dobila je novčani podsticaj u visini od 57. 000 KM. Riječ je sredstvima podrške poljoprivrednicima u vidu novčanih podsticaja za kapitalne investicije, ali i nabavku opreme u oblasti biljne i stočarske proizvodnje.

Ova sredstva uložiće u nabavku opreme i izgradnju objekta na porodičnoj farmi pilića. Cilj je proširenje i modernizacija farme.

“Ispunili smo sve uslove javnog poziva i za nabavku opreme i za izgradnju objekta, površine 650 metara kvadratnih. Na ovaj način, značajno ćemo unaprijediti rad farme. Dobili smo 24.000 KM za nabavku opreme i 33.000 KM za izgradnju objekta. Radove na izgradnji smo već počeli, a oprema je sva kompjuterizovana, objekat klimatizovan. Ugođaj za radnika je jako prijatan, a uslovi su značajno bolji i za životinje”, priča Dragan.

On ističe da smatra da se na selu može kvalitetno živjeti od vlastitog rada i kaže da je on odlučio da ostane na selu, gdje želi da ulaže i da razvija svoju porodičnu farmu.

agroklub.ba