Zabranu kretanja u protekla 24 časa u Republici Srpskoj prekršile su 44 osobe.

MUP RS saopštio je danas da su policijski službenici evidentirali i dva slučaja kršenja izolacije, kao i jedno krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

– Policijskoj stanici Banjaluka – Obilićevo juče u 00.05 časova prijavljeno je da se u Starčevića ulici čuje vika, nakon čega je upućena policijska patrola koja je na licu mjesta zatekla D.P, S.P. i Ž.D. koji su prekršili mjeru ograničenja i zabrane kretanja lica. S obzirom da nisu imali dozvolu za kretanje, uručeni su im prekršajni nalozi po članu 22 Zakona o javnom redu i miru, nakon čega su sprovedeni na adrese prebivališta – navodi se u saopštenju.
Obilaskom Starčevića ulice, policijski službenici su u 4.30 časova ponovo uočili dvije od tri ranije kontrolisane i sankcionisane osobe kako se kreću na javnom mjestu, iako je na snazi zabrana kretanja za sve osobe, te su ih uhapsili.

-U prostorijama Policijske stanice lica su alkotestirana i utvrđeno je prisustvo alkohola kod S.P. 1,25 g/kg alkohola u organizmu, a kod D.P. 1,13. Izvršenom provjerom lica kroz evidenciju mjera kućne izolacije, utvrđeno je da D.P. posjeduje Rješenje o kućnoj izolaciji. O cijelom događaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da se u konkretnom događaju, a kada je riječ o licu D.P. radi o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije – navodi se u saopštenju iz MUP RS.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da su od ove zabrane izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje.

MUP Srpske apeluju na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona /Kovid-19/ u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere s ciljem prevencije širenja virusa korona “SARS-CoV-2” i “Kovid-19” bolesti na teritoriji Republike Srpske.

EuroBlic-srpskainfo.com
Foto – ilustracija