Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da svako ko koristi i pruža usluge u prodajnim prostorima ima obavezu da koristi zaštitne maske i rukavice.

“Ista stvar se odnosi i na boravak u zajednici. Primijećeno je da se zbog lijepog vremena građani okupljaju u grupama, iako je preporuka da to ne rade. Treba da izdržimo naredne dvije do tri sedmice i poštujemo mjere koje se, prije svega, odnose na nošenje maski i zaštitu lica”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je istakao da širenje virusa korona nije vezano samo za porodična žarišta i direktne kontake, te da neka pozitivna lica ne mogu da identifikuju kontakte.

“Zato moramo da se zaštitimo. Ostaju na snazi i mjere koje se odnose na smanjenje socijalnog kontakta i molim građane da se ne okupljaju i da drže fizičku distancu od najmanje dva metra”, naglasio je Šeranić.

On je precizirao da je važno nositi zaštitna sredstva zbog ljudi koji nemaju simptome, a kojih prema međunarodnim podacima ima 80 odsto u određenoj zajednici.

“Nošenje maski je barijera u smislu dodirivanja usta i nosa, što treba izbjegavati jer se virus prenosi kroz dodir sa sluznicom, odnosno ako su vam ruke neoprane ili nemate na njima zaštitu”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao da će ispunjavanje ovih mjera i preporuka na terenu pratiti inspekcije, komunalna policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Ne treba da se opuštamo, dobro smo se ponašali u prethodnom mjesecu i hajde da tako nastavimo”, ponovio je Šeranić i dodao da će Republički štab za vanredne situacije u ponedjeljak, 13. aprila, odlučivati dalje o mjerama koje će se realizovati.

Šeranić je izrazio zahvalnost građanima zbog dosadašnjeg uzornog ponašanja i poštovanja mjera nadležnih čime se čuvaju ljudski životi, te onemogućava širenje virusa i potencijalno opterećenje sistema zdravstva.

SRNA

Министар Шеранић

Не треба да се опуштамо, добро смо се понашали у протеклих мјесец дана и требамо тако и да наставимо.Молим грађане да се не окупљају напољу и да држе физичку дистанцу од најмање два метра.

Posted by Влада Републике Српске on Petak, 10. April 2020.