Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u Prijedoru nema novozaraženih, jedno oboljelo lice iz ovog grada je u Banjaluci, 90 osoba je u kućnoj izolaciji, 1.007 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, 87 je u karantinima, a dva lica su prekršila zabranu kretanja.

“U slučaju nastavka ovakvog trenda, situacija je pod kontrolom u Prijedoru, ali to nijednog trenutka ne znači da ne treba poštovati mjere. Među nama je moguće da se nalaze asimptomatski oboljeli koji su nosioci virusa i mogu ga prenijeti na drugo lice”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Đaković je ocijenio da je Republički štab kvalitetno vodio situaciju i vrlo strogim mjerama spriječio širenje zaraze, te da su to podržali lokalni štabovi.

“Mi imamo pojavno relaksiranu situaciju u odnosu na mnoge zemlje u okruženju. Dok god u okruženju imamo znatan rast broja oboljelih, moramo dobro voditi računa i o svojoj zajednici”, poručio je Đaković.

On je naglasio da je odluku o mogućnosti kretanja lica starijih od 65 godina utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova donio Republički štab i da lokalni štabovi ne smiju ići ispod toga, nego smiju donositi samo strože naredbe.

“To je razlog zašto ne možemo produžiti za sat ili dva mogućnost da oni obave svoje poslove u gradu”, dodao je Đaković i pozdravio spremnost ove populacije da se drže najznačajnije mjere prilikom kretanja, a to je fizička distanca od drugih lica od najmanje dva metra.

SRNA