U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 216 uzoraka, prikupljenih u subotu i nedelju, a novi korona virus potvrđen je kod još 42 osobe, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.
U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 346 osoba, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 11 osoba.

– Većina novozaraženih dolazi iz porodičnih žarišta, dok je njih deset bilo u kontaktu sa osobom koja je bila pozitivna na korona virus. Njih dvadesetak nije moglo da potvrde na koji način su zaraženi, a njihove kontakte pratimo – kaže Šeranić.

Prema njegovim riječima, 15 osoba je već bilo hospitalizovano u UKC, gdje su čekali nalaze.

Od ukupnog broja novopotvrđenih slučajeva u protekla 24 časa, iz Banjaluke je 27 osoba, četiri iz Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada, a po jedna iz Kortor Varoša. Čelinca, Kneževa, Ribnika, Prnjavora i Novog Grada.

– Riječ je o 24 muškarca, među kojima je 13 srednje životne dobi, jedan mlađe i pet starije životne dobi, te 18 žena od kojih je 11 srednje životne dobi, dvije mlađe, a deset starij eživotne dobi – kaže Šeranić.

56 osoba se oporavilo
Naglašava da je dobra vijest da se u Srpskoj do sada od korona virusa oporavilo 56 osoba.

– Pod kontrolom je i treće žarište u Banjaluci, što je dobra vijest – ističe Šeranić i dodaje da u RS do sada urađeno ukupno 3.025 testiranja na korona virus.
Od ukupnog broja oporavljenih osoba, 39 je iz Banjaluke, šest iz Laktaša, a po dvije iz Modriče, Kneževa, Srpca, Dervente, Prnjavora, Mrkonjić Grada i Čelinca.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Covid-19, su 44 osobe sa teškom kliničkom slikom, a na respiratoru je pet osoba.

Na staroj lokaciji klinike za plućne bolesti je 61 osoba sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a u izolaciji na UKC deset osoba čeka nalaze.

U Srpskoj su pod zdravstvenim nadzorom 7.232 osobe, a iz nadzora je izašlo ukupno 14.417 osoba.

Na graničnim prelazima je zabilježeno smanjenje ulazaka. U karantinu na prelazu u Gradiški trenutno je 13 osoba, u Brodu 15, Šamcu šest, a u Karakaju i Rači tri, odnosno, dvije osobe.

EuroBlic-srpskainfo.com

Konferencija Alena Šeranića

Posted by Korona virus Bosna i Hercegovina on Ponedjeljak, 6. April 2020.