Zbog novonastale situacije sa virusom korona građani u BiH već otkazuju ljetovanja koja su rezervisali za ovu godinu, a njihov uplaćeni novac ili avans u slučaju otkazivanja neće propasti i građani neće biti oštećeni, kažu u turističkim agencijama.

Amel Omerdić, voditelj Poslovnice u Turističkoj agenciji “Omega Travel” u Bihaću, kaže da s obzirom na novonastalu situaciju trenutno apsolutno nema interesa građana za bilo kakve rezervacije putovanja.

“Mi imamo rezervacije još od februara za ljetnu sezonu juni – juli ove godine. Građani sada otkazuju putovanja za ljeto jer se boje putovati i time su upitna ljetovanja i čitava sezona na Jadranu u Hrvatskoj ove godine. Uglavnom su to građani koji godinama putuju s nama. Oni su ranije uplatili avanse od 50 KM koji se mogu vratiti do 15 dana prije polaska, tako da oni u svakom slučaju mogu vratiti svoj novac”, rekao je Omerdić za “Nezavisne”.

Bojana Vuković, rukovodilac Poslovnice Turističke agencije “Vuković” u Prijedoru, kaže da trenutno ne rade i da su zatvorili poslovnice po preporukama nadležnih.

“Trenutno ne radimo ništa. Što se tiče ljetovanja, već od decembra smo krenuli u prodaju i imali smo ljetovanja za Španiju i Grčku, a kada su u pitanju uplate i rezervacije za destinacije u Hrvatskoj i Crnoj Gori – one kreću kasnije”, kaže Vukovićeva.

Dodaje da je interesovanje za Španiju i Grčku bilo veliko, ali da je sada sve pauzirano.

“Zasad građani ne otkazuju, vjerovatno zato što i ne radimo. Smatram da će ljetovanje u Španiji biti otkazano s obzirom na situaciju koja je nastala. Nadam se da će kasnije kad se situacija smiri biti potražnje za Hrvatskom i Crnom Gorom”, rekla je Vukovićeva.

Ona je pojasnila da su građani već uplaćivali avans za Grčku i Španiju te da u slučaju otkazivanja vraćaju novac onima koji odustanu i da tu nema ništa sporno.

“Moguće je da će dio putnika željeti da se prebaci na neku drugu destinaciju, međutim teško je bilo šta sada prognozirati”, kaže Vukovićeva.

U Turističkoj agenciji “Hit Tours” Tuzla kažu da građani koji su uplaćivali aranžmane u ranom bukingu, u decembru i januaru, sada zovu da otkažu svoja putovanja i traže da im se refundira novac, te tako ono što su agencije zaradile i u januaru sada gube.

“Novac će biti vraćen kad se situacija smiri, jer su sredstva uplaćena hotelima u Turskoj, Hrvatskoj i drugim zemljama. Sva sredstva su trenutno u hotelima, te na našim računima trenutno od toga nema ništa. Kada se situacija smiri ići će se prema hotelima. Mi trenutno ne možemo ništa ni reći klijentima dok ne dobijemo zvanični odgovor od Turske, Hrvatske, Italije i drugih, jer je sada to sve otišlo na globalni nivo”, kažu u ovoj agenciji.

Oni ističu da će povrat novca biti moguć te da nikom neće propasti avans i ono što je uplaćeno biće refundirano, ali da sve zavisi kad i na koji način.

“Jedna od varijanti je da hoteli izdaju neku vrstu vrijednosnih vaučera pa da se iskoristi u naredna 24 mjeseca, sve je do hotela i do države kakvo stanje proglasi”, kažu u ovoj agenciji.

Saša Kalinić, direktor Turističke agencije “Sebastijan” Banjaluka, kaže da su otkazana turistička putovanja ugovorena do 15. maja.