Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno je ukupno 94 laboratorijskih testiranja, a novi virus korona potvrđen je kod još tri osobe u Republici Srpskoj.

Riječ je muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi, svi iz Banjaluke. Sve tri osobe su u izolaciji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Trenutno, novi virus korona u Srpskoj je potvrđen kod ukupno 302 osobe, a sedam osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok su 22 osobe oporavljene od COVID-19.

U Republici Strpskoj do sada je izvršeno ukupno 2.831 laboratorijskih testiranja na novi virus korona.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratiornu podršku, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici u Gradišci liječi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđen COVID/19, kao i jedan u Bolnici u Prijedoru. U Bolnici Doboj je zbrinuto troje ovih pacijenata, kao i u Bolnici u Bijeljini. U Bolnici u Istočnom Sarajevu se liječi dvoje pacijenata sa COVID 19 oboljenjem.
U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.092 osoba, a nadzor je završen kod 12.861 osobe. Broj lica u karatinima pri graničnim prelazima: Bijeljina-Rača – 20, Zvornik-Karakaj nema trenutno smještenih, Brod – 28, Šamac – 34 i Gradiška – 33.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Takođe podsjećamo da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja „ulaska” virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode, naglašavaju iz ministarstva.

– Naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama. Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza su bili negativni na prisustvo novog virusa korona, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze – kažu u ministarstvu.

Podsjećamo da će prije isteka izolacijskog perioda i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane. Riječ je o osobama kod kojih nije potvrđeno prisustvo korona virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu.

Paralelno, kroz epidemiološku istragu, radi se na testiranju građana unutar zajednice, kako bi obuhvatili što više porodičnih kontakata i što prije izolovali pozitivnu osobu i na taj način spriječili dalje širenje virusa. Napominjemo da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo rS nastaviće da redovno, kao i do sada, da obavještavaju javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

SRNA