Novac planiran za ulaganje u infrastrukturu trebalo bi da bude uložen u privredu kako bi bila očuvana proizvodnja i zadržana radna mjesta u vrijeme krize uzrokovane korona virusom.

Poručio je ovo gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon što je posjetio Industrijsku zonu “Celpak” u kojoj nekoliko preduzeća gradi proizvodne hale.

Đaković je rekao da izgradnja proizvodnih objekata u “Celpaku” budi nadu u ovo vrijeme kada je čitavo društvo opterećeno pandemijom korona virusa.

“Život u gradu Prijedoru će kad tad nastaviti da funkcioniše, nastavićemo da radimo, ali ovog trenutka moramo se pored zdravlja ljudi, brinuti i o radnim mjestima ljudi koji treba da zarade svoju platu”, izjavio je gradonačelnik Đaković.

On je dodao da veliki broj firmi ostaje bez međunarodnih ugovora.

“Moramo sada hitno razmišljati, i lokalne zajednice i Vlada RS, pošto se Centralna banka izjašnjava da ne može ulagati novac u budžete, moramo razmišljati o tome kako da dijelove budžeta koje su planirali za razvoj infrastrukture zaustavimo u ovom trenutku i da usmjerimo pomoć ka preduzećima da mnogi radnici ne bi ostali bez posla, jer tako će se puno lakše nastaviti raditi kada prođe pandemija”, rekao je Đaković.

On je dodao da je ove poruke uputio i Privrednoj komori RS koja pregovara sa Vladom RS o mjerama u privredi.

“Nadam se da će takve mjere biti što prije donesene, osloboditi privrednike obaveza dok ova kriza traje, a ono što ulože budžeti u podršku privrednicima procjeniti dvije, tri godine da nakon grejs perioda privreda počne vraćati uloženo”, istakao je Đaković.

U “Celpaku” investitor iz Njemačke gradi halu za preduzeće “Rundlajner BiH. Vlasnik firme koja izvodi radove Mladen Unijat priča da je gradnja hale kasnila desetak dana jer se zbog mjera u vezi sa virusom korona nije mogao nabaviti materijal za gradnju.

“Proizvodna hala je u završnoj fazi, desetak dana kasnimo sa izvođenejm zbog virusa i problema u nabavci materijala ,ali nadam se ad ćemo to da postignemo i da će ova hala krenuti sa proizvodnjom krajem maja”, izjavio je Unijat.

Direktor firme “Rundlajner BiH” Osman Džamastagić priča da će u hali površine 1.200 kvadrata raditi 15 radnika.

“U junu planiramo pokrenuti proizvodnju. Investicija je oko milion maraka. Proizvodićemo specijalne plastične vreće za industrijsku proizvodnju. Trebalo bi da se radi u tri smjene. Investitori iz Njemačke planirali su na ovom području napraviti četiri hale, sada trenutno nemamo informacije šta je predviđeno za dalje”, izjavio je Džamastagić.

Vlasnik firme “Budo inoks” Sabahudin Islamovski priča da i ovo preduzeće u “Celpaku” trenutno gradi poslovnu halu od 800 kvadrata.

“Jednim diijelom smo stali zbog korona virusa mada je gradonačelnik uputio pitanja za Vladu RS, ako oni odobre ovaj novac ići ćemo dalje sa izgradnjom. Radnike nećemo otpuštati, ostaće na minimalcu, dok bude novca u budžetu firme”, rekao je Islamovski.

On je dodao da ova firma ima osam radnika .Objasnio je da će nabaviti CNC mašine za mašinsku obradu metala, inoks ograde, elemente, konstrukcije metalne i nastrešnice te da bi u “CNC Paueru” u naredne dvije godine trebalo da bude zaposleno oko 20 ljudi.

Tehnički direktor firme “Edna metalvorking” Milenko Kondić priča da i ovo preduzeće u “Celpaku” gradi proizvodnu halu koja je u završnoj fazi.

“Oko 93 odsto posla je završeno, ostalo je da se priključi na kanalizacionu mrežu, struju i vodu. Tu očekujemo potpunu pomoć Gradske uprave i gradonačelnika. Zbog korona virusa firma posluje sa redukovanim tempom rada, u narednom periodu sigurno nećemo otpuštati radnike, ispunjavamo sve zahtjeve naših kupaca, sa malo redukovanim radom, ali izvoz ide. Plate se neće mijenjati”, rekao je Kondić.

On je dodao da ova firma proizvodi čelične elemente za grijanje i da joj je druga grana mašinska obrada čeličnih elemenata. Zapošljavaju 30 radnika i trenutno posluju u Poslovnom inkubatoru u Palančištu.

“Trebalo bi da preselimo u narednih dva mjeseca u “Celpak”, počinjemo jednu novu sferu poslovanja stim da zadržavamo stare kupce, stare radnike, i proširujemo kapacitet. Oko 50 radnika bi trebalo da zaposlimo u novoj hali”, kaže Kondić.

On ističe da privrednicima znači svaki vid podrške, te da očekuju pomoć Vlade RS kako bi što manje osjetili posljedice zbog pandemije korona virusa.

www.prijedorgrad.org