Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o zabrani kretanja građanima izvan njihovog mjesta prebivališta od subote u 12.00 do nedjelje u 18.00 časova, rekao je potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović.

Kasipović je naveo da su od ovoga izuzeti građani koji zbog posla moraju da se kreću izvan mjesta prebivališta, ali da moraju imati potvrdu poslodavca.

Ovaj zaključak, za čiju realizaciju je zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova, donesen je u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj.

Kasipović je rekao da je ova mjera neophodna da bi se smanjio rizik širenja virusa korona i obolijevanja ljudi.

Na konferenciji za medije nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije i vanredne sjednice Vlade Srpske, Kasipović je izjavio da su Štab, a potom i Vlada, usvojili uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja.

“Ovom uredbom štitimo interese svih, prije svega građana, kada je riječ o rokovima i postupanjima, a naravno i interese Republike Srpske”, rekao je Kasipović, koji je ministar pravde Republike Srpske.

On je pojasnio da su na ovaj način uredili pitanje rokova, da niko neće biti oštećen, kao i da ljudi koji rade u pravosudnom sistemu neće biti ugroženi.

Kasipović je rekao da će uredba biti na snazi ako je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prihvati.

“Po prestanku vanrednog stanja vratićemo se u uobičajeni način postupanja. Suština je u tome da smo predlaganjem ove uredbe, prihvatanjem od Štaba i Vlade, stvorili uslove da pravosudni sistem i građani ne trpe bilo koju štetu u vezi sa ovim pitanjima”, istakao je Kasipović.

SRNA

Konferencija za novinare nakon sjednice Republičkog štaba#RTRS #RTRSVijesti

Posted by RTRS vijesti on Petak, 3. April 2020.