Neočekivano niske temperature i snježne padavine samo par dana nakon što je kalendarski nastalo proljeće, zadale su glavobolje voćarima iz Republike Srpske, jer bi se loši uslovi mogli odraziti na očekivane prinose i kvalitet ploda. Ipak, dugoročne, optimističnije vremenske prognoze im ulijevaju nadu da će sa dolaskom sunčanih perioda, voćarske kulture uspjeti da se oporave.

Zbog natprosječno visokih temperatura tokom posljednjih zimskih dana vegetacija ja ove godine krenula ranije, pa su nešto lošiji vremenski uslovi i temperature ispod nule posebno iznenadile određene sorte šljive, kruške i rane trešnje u fazi cvijetanja, pa bi one iz tog razloga mogle da pretrpe i najviše štete, dok bi najmanje negativnih posljedica, zbog njene otpornosti, moglo da se javi kod jabuke.

“Posljednji val hladnoće i pad temperature dosta su negativno uticali na pojedine sorte i voćne vrste. Sve što je procvijetalo, kao što je breskva, šljiva, trešnja, ranije kruške, su voćke kod kojih su se već i prije ovog snijega uočile jako velike štete, pa je snijeg kao dobar izolator u takvim slučajevima dobro došao za neke voćne vrste, koje kasnije cvijetaju. Prije svega mislim na jabuke i kasnije sorte kruške i trešnje”, rekao nam je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

On dodaje da se pored šljive, velika šteta očekuje i kod određenih sorti kruške.

“Lijepe vijesti za voćare su i te da posljednja dva dana nisu ni bile niske temperature, bez obzira što je bilo snježnih padavina. Ohrabruju nas i vremenske prognoze koje nam govore da neće biti većeg minusa. Ipak, mi računamo da ćemo imati određene štete, pogotovo na kruški, jer je to voćka koja nije otporna na niske temperature, čak ni u plusu. Ukoliko kasnije ne ni bilo prekomjerno niskih temperatura, računamo da će jabuka u dobrom dijelu opstati, jer ona može da podnese i niže temperature, pa sve do u minus dva ili tri stepena nije kritično, u zavisnosti od toga u kojoj se fazi nalaze cvjetovi, odnosno plodovi”, ističe Dojčinović.

Loši vremenski uslovi, zbog visine terena najviše bi se mogli odraziti na prinose voćara sa područja Gradiške, Laktaša, Prijedora i Kozarske Dubice, gdje se očekuje da zadržavanje snijega prouzrokuje nešto lošiji kvalitet kod roda.

“Rano je za prognozu i procjene, ne znamo još šta nas sve očekuje, imamo još mjesec dana kritičnog vremena, jer je za voćare sve do početka maja kritičan period. I ranijih godina imali smo ovako niskih temperatura i sniježnih padavina, a bile su izuzetno dobre i rodne godine. Loši uslovi se mogu odraziti samo na kvalitet, oni plodovi koji opstanu i kada su niske temperature imaju određena oštećenja i ne ispunjavaju uslove prve klase”, dodaje Dojčinović.

Najsigurnije tržite za plasman domaćih proizvoda voćari su do sada pronalazili u Rusiji, a zbog prošlogodišnje smanjene proizvodnje u evropskim zemljama, izvoz iz Republike Srpske je bio nešto veći.

Iako je za sumiranje štete i dugoročnije prognoze još uvijek rano, iz Udruženja voćara Prijedor poručuju da je šteta na određenim voćkama, kao što je šljiva, već uočljiva.

“Snijeg je dobar izolator, ali je problem što se već duži period zadržava i uzrokuje štetu kod voćki kao što su šljiva, određene sorte kruške, kajsija i trešnja. Mi imamo informacije da je trenutno šljiva najviše pogođena, što govori da će štete sigurno biti, a kolika je ona znaćemo tek sa dolaskom ljepšeg vremena. Jabuka i kruška viljamovka još nisu cvjetale, tako da za sada nema štete. Kada su u pitanja sredstva za saniranje štete, ulaganja su velika i mali broj voćara to sebi može priuštiti”, poručuje Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara iz Prijedora.

Najmanje štete na plantažama jabuka

Poznato je da kontinentalna klima najviše pogoduje uzgoju voćnih vrsta poput jabuke, zbog čega se sve veći broj voćara iz RS odlučuje za uzgoj baš ove voćke. U toku zimskog perioda jabuka može da podnese i izuzetno niske temperature, što je čini izuzetno zastupljenom voćnom vrstom na našim prostorima.

Među voćarima koji su raspoloživa sredstva odlučili uložiti u proizvodnju jabuka je i porodica Popović iz sela Trebovljani kod Gradiške.

“Iako je pao snijeg, temperature nisu bile niske, a za jabuke je štetno kada temperature ide do minus pet i niže. Međutim, problem se može javiti, jer snijeg traje već par dana. Nažalost, još uvijek ništa ne možemo sa sigurnošću znati, jer da bismo sumirali štetu moramo da sačekamo poboljšanje vremenskih prilika”, rečeno nam je u Popovićima, koji na svom imanju proizvode sorte jabuka kao što su ajdared, greni smit i zlatni delišes.

Kod plodova koji su ostali neoštećeni ne bi trebalo da se jave posljedice štetne po ukus i izgled ploda, a sve ostale promjene koje su se desile odraziće se samo na klasu kojoj će proizvod pripadati, poručuju iz Trebovljana.

Plodova će biti, ali zavisi kojoj klasi će pripadati.

banjaluka.net