Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas industrijsku zonu “Celpak” gdje se grade nova proizvodna postrojenja i radovi odvijaju uz manja kašnjenja u odnosu na planove, ali ih epidemiološka situacija nije obustavila.

“Mnoge firme ostaju bez međunarodnih ugovora i moramo hitno, i lokalna zajednica i Vlada Republike Srpske, razmišljati kako da dijelove budžeta usmjerimo u pomoć preduzećima da radnici ne ostanu bez posla i da ostanu u firmama jer će se tako lakše nastaviti raditi kada prestane epidemija”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je Privrednoj komori Republike Srpske poslao prijedloge mjera Gradske uprave, budući da Privredna komora pregovara sa Vladom Srpske, i izrazio nadu da će odgovarajuće mjere što prije biti donesene.

“Osloboditi privrednike obaveza dok kriza traje, a ono što ulože budžeti u podršku privrednicima procijeniti da, nakon dvije-tri godine grejs perioda, privreda počne vraćati uloženo. To su moja razmišljanja i pozdravljam aktivnosti u ovoj industrijskoj zoni koje će početi u narednom periodu”, rekao je Đaković.

Direktor firme “Raundlajner BiH” Osman DŽamastagić rekao je da ovaj njemački investitor gradi proizvodnu halu od 1.200 metara kvadratnih za oko 15 radnika u kojoj bi u junu trebalo da počne proizvodnja specijalnih plastičnih vreća za industrijsku proizvodnju.

“NJemački investitor planirao je četiri hale u Prijedoru, a ovo je prva i vrijednost ove investicije veća je od milion KM”, naveo je DŽamastagić.

Mladen Unijat, vlasnik firme “Unijat-M” koja gradi fabrike za “Raundlajner”, rekao je da je hala u završnoj fazi konstrukcije, da bi trebalo da bude okončana krajem maja i da je bilo zastoja od desetak dana zbog poteškoća i zastoja u nabavci materijala.

Vlasnik firme “CNC pauer” Sabahudin Islamoski rekao je da je izgradnja poslovne hale od 800 metara kvadratnih trenutno u zastoju, da neće biti otpuštanja radnika dok god ima novca u budžetu firme i da je plan da se investira u CNC mašine za mašinsku obradu metala i izradu inoks elemenata i konstrukcija.

“Imamo osam radnika, imamo i spoljne saradnike, a u naredne dvije godine planiramo zaposliti dvadesetak ljudi”, dodao je Islamoski.

Tehnički direktor firme “Edna metalvorking” Milenko Kondić rekao je da je više od 90 odsto posla završeno na izgradnji nove proizvodne hale u ovoj industrijskoj zoni, a da je preostalo da se urade priključci za kanalizaciju, struju i vodu za šta se takođe očekuje pomoć Gradske uprave.

“Firma posluje redukovanim tempom. U narednom periodu nećemo otpuštati radnike. Ispunjavamo zahtjeve kupaca, ide izvoz, što je najbitnije, i plate se neće mijenjati”, naveo je Kondić.

On je dodao da firma sada posluje u inkubatoru u Palančištu, a da se u novu halu planira preseliti za dva mjeseca gdje će se proširiti sfera i kapacitet poslovanja i broj radnika povećati na 50. “Edna metalvorking” proizvodi čelične elemente za grijanje i vrši mašinsku obradu čeličnih elemenata.

SRNA