GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 31.03.2020. godine od 10:00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora nema novoregistrovanih slučajeva inficiranih virusom korona. Pod zdravstvenim nadzorom je 580 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 492 lica.
2. Od strane tima za upravljanje formiranim karantinom u Sportskoj dvorani “Mladost” preduzete su aktivnosti stavljanja u funkciju ovog karantina u koji je trenutno smješteno šest lica.
3. Republički štab za vanredne situacije je donio zaključak o dodjeli novčane pomoći javnim kuhinjama po kojem se Udruženju građana “Narodna kuhinja Optimisti” Prijedor dodjeljuju sredstva u visini od 3.000,00 KM i Hrišćanskom humanitarnom društvu “Hleb života” Prijedor dodjeljuju sredstva u iznosu od 2.000,00 KM. Ova sredstva su dodijeljena u svrhu nastavka rada ovih javnih kuhinja.
4. Republičkom štabu za vanredne situacije i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave dostavljeni su podaci o karantinima formiranim na području grada Prijedora, kao i licima za kontakt iz tima za upravljanje karantinima.
5. Pripremljeno je i izdato saopštenje za javnost Gradskog štaba za vanredne situacije za građane grada Prijedora koji žive u inostranstvu, a koje se odnosi na uslove i mjere koje se moraju ispoštovati prilikom njihovog eventualnog ulaska na teritoriju Republike Srpske, odnosno dolaska na teritoriju grada Prijedora.
6. Od strane Gradskog štaba za vanredne situacije upućen je zahtjev Republičkom štabu za vanredne situacije za ustupanje objekta stare bolnice u Prijedoru za potrebe proširenja kapaciteta JZU Bolnice “dr Mladen Stojanović” Prijedor u novonastalim okolnostima.
7. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
8. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Zaduženja i preporuke:

1. Obavezuje se JZU Bolnica “dr. Mladen Stojanović” Prijedor da svoje funkcionisanje u potpunosti uskladi sa obavezama utvrđenim Zaključkom o obavezama JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i bolnica Republike Srpske o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, koji je donesen od strane Republičkog štaba za vanredne situacije dana 30.03.2020. godine

2. Obavezuje se Dom zdravlja Prijedor da svoj rad u potpunosti uskladi sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim korona virusom u Rapublici Srpskoj koji su doneseni dana 30.03.2020. godine.

3. Radi usklađivanja uslova i načina funkcionisanja institucija i građana na području Grada Prijedora sa Zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije utvrđuju se sljedeće obaveze:
– Ograničenje okupljanja u vjerskim objektima produžava se i važi do 13.04.2020. godine,
– Ograničenje kupovine pojedinih proizvoda produžava se i važi do 13.04.2020. godine,
– Obustava javnog prevoza u drumskom saobraćaju produžava se i važi do 13.04.2020. godine,
– Utvrđeni uslovi za funkcionisanje i rad zdravstvenih ustanova – apoteka produžavaju se i važe do 13.04.2020. godine.
– Utvrđeno obavezno postupanje organa i institucija u kontroli lica kojima je određena kućna izolacija produžava se i važi do 13.04.2020. godine.

4. Obavezuju se građani na području grada Prijedora da svoje ponašanje potpuno usklade sa zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije o dozvoli kretanja lica sa navršenih 65 i više godina života, kojima se dozvoljava kretanje utorkom i petkom u vremenu od 7,00 do 10,00 časova, a radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama.
– Preporučuje se odgovornim licima u bankama, kao i vlasnicima trgovinskih radnji i apoteka da organizuju rad na način da u prostoriju mogu ulaziti samo 2 lica uz obavezno držanje odstojanja od 2m kao i obavezno sprovođenje mjera dezinfekcije.
– Takođe se preporučuje licima mlađim od 65 godina da u periodu od 7,00 do 10,00 časova ne obavljaju kupovinu i ne obavljaju poslove u bankama.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se Organi i Službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije.

Broj: 02-sl-17/20
Datum: 31.03.2020.

KOMANDANT

Milenko Đaković