Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20.00 do 05.00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 75 građana u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsjećaju da su od ove zabrane izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na na www.vladars.net i www.mup.vladars.net) i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Iz MUP-a navode da su evidentirano jedno krivično djela protiv zdravlja ljudi.

– U 01.30 časova, na Bulevaru Živojina Mišića u Banjaluci, policijski službenici Policijske stanice Centar uočili su Đ.Z. iz Banjalukeuke, kome je Rješenjem inspektora određena kućna izolacija, na adresi stanovanja. O tome je obaviješten tužilac, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstevnim propisima za vrijeme epidemije, iz čl. 195. Krivičnog zakona. Lice je sprovedeno u Centar za izolaciju Banjaluka na Rakovačkim barama – saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se navodi da su u protekla 24 časa tri lica prekšajno sankionisana zbog nepoštovanja mjera izolacije.

– U 14.00 časova, u Striježevici u Doboju zatečen je S. D. da ne poštuje mjere izolacije. Izdat prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru;

– U 23.15 časova, u Ulici V.U. Drenovića u Banjaluci D. Đ. zatečen je da ne poštuje mjere izolacije, nakon čega su ga službenici PS za intervencije sproveli u karantin na Rakovačkim barama. Uručen mu je prekršajni nalog po članu 22. Zakona o javnom redu i miru.

– U Ulici srpskih velikana u Prijedoru u tuđem stanu je zatečen R. A. iz Oštre Luke, kojem je izrečena mjera kućne izolacije u Oštroj Luci. Lice je lišeno slobode, ističu iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa na teritoriji Srpske.

RTRS
Foto – ilustracija