Down syndrom centar je prije nekoliko dana pokrenuo virtuelnu učionicu kako bi svojim članovima, mladima sa Daunovim sindromom, omogućio nastavak rehabilitacionog programa i svakodnevne časove i vježbe.

Trenutno se rade časovi glume, kolektivne psihoterapije, tai chi vježbe i ostalo iz rehabilitacionog programa PAIN za punoljetne.

“Svakog dana imamo goste na času koji se uključuju video-pozivom. Uključili smo osobe sa Daunovim sindromom iz Banjaluke, Laktaša, Prijedora i Teslića, Beograda i Novog Sada. Ako neko ima želju da bude gost, te mladima sa Daunovim sindromom da savjet, preporuku i bude s njima, slobodno neka se javi”, apelovali su iz Down syndrom centra.

Zoran Jelić, direktor Down syndrom centra i tvorac programa PAIN, rekao je da se veliki broj osoba javio da bude gost i mlade sa Daunovim sindromom savjetuje i objasni im situaciju sa virusom korona.

“U predavanja su uključeni i psiholozi i defektolozi. Javili su se i Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, kao i mnogi drugi poznati koji će prenijeti svoje znanje i savjetovati naše mlade”, kazao je Jelić.

Prema njegovim riječima, virtuelne učionice će mladi imati prije podne i poslije podne, te da će trajati tri puta po 30 minuta prijepodne i dva puta po 30 minuta poslijepodne.

“Ovo je veoma značajno za osobe sa Daunovim sindromom jer je vanredna situacija i one ne mogu izlaziti napolje. Kada smo pokrenuli ovo, na njima se osjetio veliki pomak i bili su veoma sretni jer su jedva dočekali da nastave sa druženjem i programom”, istakao je Jelić.

Dodao je da se radi tako da oni sami budu u sobi, bez roditelja, dok traju radionice, te da ih trenutno učestvuje osam, ali da se traži mogućnost da virtuelnu učionicu prošire na sve osobe sa Daunovim sindromom u RS.

“Na kraju svake radionice mladi se malo opuste. Svako ima pravo da naruči jednu pjesmu i onda ja sviram gitaru, a oni svi zajedno pjevaju”, kazao je Jelić.

Rehabilitacioni program PAIN, ili “Pokušaj, analiziraj, izvrši, nastavi” je program za osobe sa Daunovim sindromom u kojem je cilj da se ove osobe radno osposobe.

“Ove osobe do 19 godine imaju mogućnost da pohađaju određenu ustanovu zakonski, a poslije se vraćaju kući i stagniraju. Takve osobe mi uzimamo i pokušavamo da ih radno osposobimo programom PAIN.

Postoje dvije grupe osoba sa Daunovim sindromom, osobe koje su imale šansu i one koje nisu imale šansu, a mi se trudimo da svima damo šansu”, zaključio je Jelić.

Nezavisne novine