GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 27.03.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora u odnosu na prethodni dan registrovan je još jedan slučaj pojave inficiranog lica virusom korona, tako da su trenutno dvije osobe zaražene korona virusom. Pod zdravstvenim nadzorom je 930 osoba, a zdravstveni nadzor je prestao za 83 osobe.
2. Od strane tima za upravljanje novoformiranim karantinom u Sportskoj dvorani “Mladost” preduzimaju su aktivnosti za obezbjeđenje higijenskih uslova i materijalno – tehničkih sredstava radi stavljanja u funkciju ovog karantina.
3. Vlada Republike Srpske dala je preporuku da se svi zaposleni u javnom sektoru sa izuzetkom zdravstva odreknu dijela primanja i to: da zaposleni sa primanjima do 1000 KM izdvoje do 5%, zaposleni sa primanjima preko 1000 KM da izdvoje do 10 %, a da se izabrana i imenovana lica odreknu do 20% od svoje neto plate u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.
4. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
5. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Zaduženja i preporuke:
1.Gradski štab za vanredne situcije podržava preporuku Vlade Republike Srpske i apeluje na sve zaposlene u javnom sektoru na području Grada Prijedora da se odazovu na preporuku Vlade Republike Srpske i odreknu se dijela primanja kako bi se putem Fonda solidarnosti pomoglo radnicima u realnom sektoru koji su direktno pogođeni pandemijom uzrokovanm virusom korona.
2. Nastaviti sa aktivnostima pripreme i obezbjeđenja sanitarno-higijenskih uslova i materijalno-tehničkih sredstava za stavljanje u funkciju karantina u sportskoj dvorani “Mladost” u Prijedoru.
Nosilac aktivnosti: Tim za upravljanje karantinom
3. Tokom sljedećeg vikenda izvršiti periodičnu dezinfekciju u svim objektima javnih preduzeća i ustanova na području grada Prijedora.
Nosilac aktivnosti: Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine.
4.Zadužuje se Stručna služba Gradonačelnika da predloži 6 lica zaposlenih u Gradskoj upravi Prijedor radi davanja Ovlaštenja od strane Gradonačelnika za obavljanje poslova komunalne policije.
5.Obavezuju se svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera za sprečavanje pojave i širenja novog korona virusa, kao i sva fizička i pravna lica da u potpunosti sprovode donesene mjere od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije.

Broj: 02-sl-15/20
Datum: 27.03.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković

www.prijedorgrad.org