kv-regresiranogorivoPravo na regresirano dizel gorivo ostvaruju poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u registar kao komercijalna, odnosno nekomercijalna.

Riječ je o dizel gorivu koje će biti iskorišteno za ovogodišnju proljetnu i jesenju sjetvu, rekla je šef Odsjeka za razvoj i unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić:

– Regres za dizel gorivo iznosi 60 feninga po litri. Zahtjevi za regresirano dizel gorivo se mogu preuzeti u kancelarijama Odsjeka kod Autobuske stanice, i to za proljetne radove do 31. jula, a za jesenje radove do 15. Novembra ove godine – pojasnila je Marićeva.

Za ratarsku i povrtlarsku proizvodnju dobija se 100, a za voćarsku 80 litara regresiranog goriva po hektaru. Poljoprivrednici ovo gorivo mogu preuzeti na „Nestropetrolovim“ pumpama na Banjalučkoj cesti, u Tukovima i kod Autobuske stanice, zatim na pumpi „Gagi-trans“ i pumpi „Premium“ u Kozarcu.
Uz zahtjev za regresirano gorivo, poljoprivrednici treba da prilože fotokopiju lične karte, ili potvrdu o registraciji.

– Pravo na regresirano dizel gorivo trenutno imaju 404 korisnika, koji će ga iskoristiti za obradu 3.240 hektara zemljišta: oranica, povrtnjaka ili voćnjaka. Za obradu pomenute površine, prijedorski poljoprivrednici dobiće ukupno 175 hiljada litara dizel goriva, čija će maloprodajna cijena biti umanjena za 60 feninga. Za nedjelju dana, 110 korisnika je preuzelo zahtjeve, a ja ovim putem želim još jednom da animiram poljoprivredne proizvođače da izvrše preregistraciju gazdinstava, kako bi legalizovali tokove u poljoprivredi i ostvarili pravo na podsticajna sredstva po bilo kom osnovu: da li od gradske uprave, ili resornog ministarstva – naglasila je Marićeva.

Registracija gazdinstava je besplatna, a obavlja se u Poreskoj upravi, Područna jedinica Prijedor.

Kozarski vjesnik