U Prijedoru je 928 osoba pod zdravstvenim nadzorom, njih 26 je izašlo iz nadzora dok je i dalje jedan Prijedorčanin zaražen korona virusom.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrdio je da su svi ostali rađeni testovi negativni. On je naveo da je jedan građanin zbog kršenja naredbe o izolaciji od danas u karantinu na Kozari te da će biti i novčano sankcionisan.

“Izolovan je i pod prismotrom da ne može slobodno da se kreće po gradu Prijedoru. Imali smo situaciju da smo je morali riješiti na takav način, osoba će biti pod policijskim nadzorom i nadzorom medicinskih radnika”, izjavio je Đaković.

On je dodao da testove za testiranje na korona virus posjeduje jedino Institut za javno zdravstvo RS, a da bolnice samo uzimaju uzorak za taj test.

“Sinoć su kažnjene dvije osobe zbog kretanja nakon 20 sati, takozvanog policijskog časa, lišeni su slobode jer su vidno bili pod uticajem alkohola. Jedna osoba je prijavljena zbog širenja panike, jer je u suprotnosti za odlukom Vlade RS”, rekao je Đaković.

On je naveo da je u regiji Prijedor koja ima šest lokalnih zajednica pod zdravstvenim nadzorom 1775 osoba.

“Pozivam građane da poštuju mjere Republičkog i gradskog Štaba, mi nemamo zarazu iz grada, jer sve je došlo spolja, namjera je da zaštitimo grad od daljeg ulaska virusa i njegovog širenja”,istakao je Đaković.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” i član Štaba za vanredne situacije grada Prijedora Mirko Sovilj izjavio je da bolnica prelazi u drugu fazu funkcionisanja.

“U prvoj fazi funkcionisanaj obezbijedili smo opremu, prostor i kadar da prihvatimo osobe za koje je određena bolnička izolacija i uzimanje uzoraka za testiranje i tom zadatku smo u potpunosti odgovorili. To je prostor u prizemlju zgrade Psihijatrije sa 15 bolničkih kreveta. Kada imamo pacijenta u izolaciji tu su dvije medicinske sestre, a kada nemamo pacijenta tu je jedna sestra koja ima dežurni telefonom i sa infektologom, a zatim internistom i formiranim timom, internista i specijalizant ili interne ili specijalizacije iz oblasti uho grlo nos zbog uzimanja briseva”,izjavio je Sovilj.

On je dodao da je bolnica spremna da zbrine pacijente koji su u izolaciji zbog opasnosti od korona virusa, a koji nemaju respiratorne smetnje i dolaze iz nekih drugih razloga.

“Zbog toga smo pristupili oslobađanju objekta Psihijatrije u potpunosti, koje je nastavilo svoje aktivnosti u okviru Doma za djecu ometenu u razvoju, a kompletan objekat Psihijatrije će biti na raspolaganju za pružanje usluga ovim osobama iz izolacije”, izjavio je Sovilj.
On je dodao da je danas opremljena hirurška sala.

“Vezano za poluintenzivnu i intenzivnu njegu imamo četiri sobe sa potencijalom 10 kreveta, danas je preseljena i dijagnostička oprema, ultrazvučni aparat je takođe u tom objektu. Od Instituta za javno zdravlje imama uvjeravanje da je proveden postupak za nabavku mobilnog rengentskog aparata za našu bolnicu i upravo nam je potreban za dijagnostiku u tom objektu”,kaže on.

Sovilj navodi da bi se polovinom sledeće sedmice moglo očekivati da u bolnicu stignu novi respiratori iz Turske.

“Bolnica ima tri respiratora u funkciji koja su na jedinici Intenzivnog liječenja koja je za čitavu bolnicu, a ne samo za hirurške grane, i u ovom momentu nisu planirani za korištenje za potrebe pacijenata sa infekcijom korona virusa. Juče je izvršena uplata za dva prenosna, danas će biti izvršena uplata za jedan prenosni i jedan stabilni, fiksni respirator, tako da ćemo imati tri prenosna i jedan stabilni respirator. Informisan sam da je u toku nabavka respiratora od Instituta za javno zdravstvo i jedan dio će biti preusmjeren za našu bolnicu”, istakao je on.

On je dodao da zbog činjenice da ovih dana u prijedorskoj bolnici nisu imali respiratore za zaražene korona virusom, ne znači da je sigurnost pacijenata umanjena.

“Organizacija funkcionisanja zdravstvenog sistema je predviđena da pacijenti iz naše bolnice s obzirom na malu udaljenost, a za koje postoji potreba primjene respiratora se transportuju na Klinički centar u Banjaluci, na Kliniku za infektologiju”,izjavio je Sovilj.

Dodao je da je pacijent sa pozitivnim nalazom sljedećeg dana premješten zbog pojave respiratornih smetnji i nakon dva dana stavljen na mehaničku ventilaciju.
“Imamo informaciju da je bolje i danas ili sutra očekujemo da bude skinut sa respiratora, i to je dobra vijest”,istakao je Sovilj.

On je rekao da su medicinski radnici koji su bili u kontaktu za zaraženim Prijedorčaninom testirani i da su nalazi dva puta bili negativni. ali da su oni i dalje u izolaciji. Naveo je da ima još ljekara koji su u izolaciji zbog povratka sa službenih putovanja u zemlje transmisije virusa korona.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b.Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 24.03.2020. godine u 12:00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

1. Na području grada Prijedora do sada je potvrđen jedan slučaj oboljenja od novog korona virusa. U kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 928 lica, a za 26 osoba je prestao zdravstveni nadzor.
2. Određuje se objekat Planinarskog doma “LJubijski Rudar” na Kozari kao alternativna lokacija za smještaj lica za koja je utvrđeno da su postupila suprotno mjerama kućne izolacije odnosno karantina.
3. Zdravstvene ustanove na području grada Prijedora su preduzele sve planirane organizacione, zdravstvene i sanitarno higijenske mjere za sprečavanje pojave i širenja novog korona virusa.
4. Zadužuje se a.d. “Komunalne usluge” Prijedor da sprovode stroge sanitarno higijenske mjere na deponiji komunalnog otpada “Kurevo”, kao i na specijalnim vozilima za prevoz komunalnog otpada, te da zabrani pristup neovlaštenim fizičkim licima na lokalitet deponije.
5. Zadužuju se javne ustanove i pravna lica, kao i svi subjekti uključeni u aktivnosti sprovođenja mjera sprečavanja i širenja novog korona virusa, da nastave sa aktivnostima na sprečavanju pojave i širenja novog korona virusa koje su naređene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

Broj: 02-sl-12/20
Datum: 24.03.2020. godine

KOMADANT
Milenko Đaković

www.prijedorgrad.org