Još 11 osoba u Republici Srspkoj pozitivno je na korona virus, potvrdio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Riječ je, dodaje, o 10 osoba iz Banjaluke i jednoj iz Laktaša, odnosno sedam žena i četiri muškarca. Tako je u Republici Srpskoj ukupan broj zaraženih sada je 114.

Šeranić je objasnio da je jutros testirano 55 osoba, a kod njih 11 je potvrđen virus.

– Jutrošnji podaci su se odnosili na testiranje koje je urađeno sinoć, a ovi se odnose na današnje testiranje – objasnio je ministar Šeranić.

Od 11 osoba kod kojih je jutros potvrđen korona virus, njih troje su u UKC RS, a ostalih osam u izolaciji.

– Tri muškarca su srednje životne dobi, jedan je mlađe životne dobi, jedna žena je starija, četiri su srednje životne dobi i jedna je mlađe životne dobi. Svi jutrošnji zaraženi su iz porodičnih klastera – naglasio je Šeranić.

On je rekao da su mjere koje preduzima Republika Srpska na suzbijanju širenja korona virusa ocijenjene defanzivnim od strane Svjetske zdravstvene organizacije i da Srpska ubuduće kreće sa ofanzivnim mjerama.

-Tako naredne sedmice stiže dodatnih 25.000 testova i Srpska je odlučila da ide sa masovnim testiranjem. Očekujem da ćemo uraditi više od 200 testova dnevno u narednom periodu – poručio je Šeranić.

On je naveo da su urađeni testovi i kod kontakata hirurga iz Banjaluke, odnosno njegovih radnih kolega i svi su negativni.

-Dakle, imamo dva zaražena zdravstvena radnika i svi njihovi kontakti u UKC RS su negativni što je jako važno – istakao je Šeranić. On je dodao da će ubuduće državljani BiH sa teritorije FBiH, a koji ulaze na granične prelaze u RS, biti sprovedeni u Federaciju sa rješenjem o obaveznom karantinu.

EuroBlic-srpskainfo.com

Konferencija za novinare ministra Alena Šeranića #RTRS #UŽIVO

Posted by RTRS vijesti on Utorak, 24. March 2020.