surlanFond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, sa sjedištem u Prijedoru, 2013. godinu završio je pozitivnim finansijskim rezultatom. Ostvario je ukupan prihod od 4.200.000 KM, a izdvajanjem stimulativnih sredstava, finansirano je zapošljavanje 146 invalidnih osoba u Srpskoj. Ukupni troškovi ovog Fonda iznosili su 3.950.000 KM, tako da je, u prošloj godini, ostvarena dobit u iznosu od 214.000 KM. Ovo je za „Kozarski vjesnik“ potvrdio Mile Šurlan, direktor Fonda.

Na šta se odnosio najveći dio troškova Fonda?

– Najveći dio tih troškova odnosio se na povrat doprinosa i na novčani stimulans. Ta dva troška čine oko 90 odsto ukupnih troškova koje je ostvario Fond. Rezultat svih tih aktivnosti je i zaposlenje, odnosno posredovanje pri zaposlenju 146 invalidnih osoba. Taj postupak smo nastavili u 2014. godini, jer ga lani nismo uspjeli završiti. Od početka ove godine pa do danas, realizovano je 16 zaposlenja invalidnih osoba, odnosno pružanja pomoći poslodavcima koji su zaposlili tih 16 osoba.

U kojim djelatnostima je zaposleno najviše invalidnih osoba?

– Najveći dio je zaposlen u poljoprivredi, kroz realizaciju Projekta ekonomske podrške nezaposlenim invalidima i njihovim porodicama u ruralnim područjima. U zadnje vrijeme, prisutan je trend pružanja pomoći od strane Fonda invalidnim licima koja se bave određenom privrednom djelatnošću, koji su na selu formirali plasteničku proizvodnju ili osnovali vlastita
gazdinstva i farme. Poslije poljoprivrede je najviše zastupljena uslužna djelatnost: oko 17 odsto, a proizvodna djelatnost sa 12 odsto, jer je naša privreda takva da imamo vrlo malo proizvodnih djelatnosti, u većini slučajeva to su uslužne djelatnosti.

Kada će biti raspisan Javni poziv poslodavcima, invalidnim organizacijama i invalidima za korištenje sredstava za zapošljavanje, samozapošljavanje i ekonomsku podršku invalida?

– Mi smo, prošle godine, imali taj javni poziv koji smo realizovali, i još je u fazi realizacije, sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS. Za sada nismo u mogućnosti da kažemo kada će tačno biti raspisan, zato što moramo voditi razgovore sa resornim ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje RS da bi mogli utvrditi koliko sredstava će biti na raspolaganju za raspisivanje Javnog poziva. Sve su pretpostavke da će Javni poziv biti raspisan sredinom godine.

Koliko invalida je, od osnivanja ovog fonda do danas, dobilo zaposlenje?

– Posredstvom Fonda, od njegovog osnivanja do danas, zaposlenje je dobilo 1.436 invalidnih lica. Prema podacima kojima raspolažemo, u Republici Srpskoj ima oko 70.000 osoba sa invaliditetom, ali tačan broj će se znati kada budu objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva.

Kako ste zadovoljni uplatom doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom od strane poslodavaca?

– Uplate su relativno uredne, zato što Poreska uprava RS vrši kontrolu poslovanja svih privrednih subjekata, pa između ostalog i kontrolu plaćanja posebnog doprinosa. Svi oni koji, eventualno, pokušavaju da ne plate taj doprinos, uplaćuju ga nakon kontrole Poreske uprave. Preko 95 odsto je poslodavaca koji plaćaju poseban doprinos za zapošljavanje invalidnih osoba i možemo biti zadovoljni, svjesni ekonomske situacije u našoj zemlji.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS jedina je republička institucija sa sjedištem u Prijedoru. Osnovan je 2005. godine. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida RS, koji uređuje njegov rad, donesen je 2004. godine, ali je s radom počeo 2007. godine. Prema tom zakonu, doprinos za ovaj fond je 0.2 odsto za subjekte sa većinskim državnim vlasništvom, a 0.1 odsto za subjekte sa većinskim privatnim kapitalom.

Invalidi imaju pravo na zapošljavanje pod opštim i posebnim uslovima. Ovo pravo ima invalid kod koga je utvrđena preostala radna sposobnost, a koji nije stekao uslove za ostvarivanje prava na bilo koju vrstu penzije, pod uslovom da je radno sposoban.

Upućivanje invalida na zapošljavanje vrši poslodavac kod koga je invalid bio u radnom odnosu u momentu utvrđivanja invalidnosti, a invalide koji nisu u radnom odnosu, upućuje Zavod za zapošljavanje RS.

Kozarski vjesnik