Svi ugostiteljski objekti i trgovine, izuzev onih koje prodaju prehrambene robe i robu široke potrošnje, na području grada Prijedora biće zatvoreni od sutra do 23. marta.

Iz ove naredbe izuzeti su i ugostiteljski objekti koji pripremaju i dostavljaju hrana i koji mogu da rade do 18 časova. Zaključeno je ovo na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

-Zabranjuje se rad svih trgovina i ugostiteljskih objekata u tržnim centrima, osim apoteka i trgovina prehrambene robe koje radnim danom mogu raditi do 18 časova. Drakstori i pekare mogu raditi do 22 časa. Rad javnih kuhinja se nastavlja uz izdavanje obroka preko šaltera – navedeno je među zakljičcima ovog štaba.

Zabranjen je i rad svim pravnim licima registrovanim za obavljanja djelatnosti priređivanja igara na sreću na području grada Prijedora do 23. marta.

-U svim trgovinama i apotekama i drugim subjektima koje obavljaju djelatnost obavezno obezbijediti da se održava rastojanje između kupaca od jednog metra uz zadržavanje minimalnog broja kupaca u radnim prostorijama i uz pojačanu dezinfekciju prostorija – naredio je Štab.

Hoteli na području grada Prijedora mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata.

-Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da je prodaja ostalih roba, osim goriva ograničena do 18 časova, sve benzinske pumpe su dužne da obezbijede ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, uz obavezno rastojenje od jednog metra i mjere pojačane dezinfekcije – navode iz Štaba. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca na licu mjesta, uz pojačane mjere dezinfekcije.

Takođe među preventivnim mjerama je preporuka starijim osobama i hroničnim bolesnicima da smanje kretanje i ostanu kod kuće kako se ne bi izlagali opasnostima.

-Nalaže se Gradskoj upravi Prijedor i svim javnim preduzećima i ustanovama na području grada Prijedora, osim Doma zdravlja Prijedor da organizuju proces rada sa minimalnim brojem zaposlenih radnika odnosno jedan broj zaposlenih uputiti na rad od kuće – saopšteno je iz prijedorskog Štaba.

Pozivaju se građani da bez prijeke potrebe ne dolaze u Gradsku upravu kao ni u druge javne ustanove na području grada Prijedora.

– Nalaže se inspekcijskim i kontrolnim organima na području grada Prijedora da u slučaju nepoštivanja mjera donesenih od starne Gradskog štaba za vanredne situacije primjene kaznene odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – navodi se u saopštenju. Štab je naredio svim javnim ustanovama, pravnim licima i etažnim vlasnicima da svakodnevno sprovode mjere čišćenja, pranja i dezinfekcije vlastitih objekata.

-Obavezuje se radna grupa u sastavu doktor Mirko Sovilj, doktor Milica Otković i Zlatko Ritan, da izvrše alalizu mogućih lokacija i objekata za formiranje i funkcionisanje karantina na području grada Prijedora i da za sljedeću sjednicu Gradskog štaba za vanredne situacije predlože alternativna rješenja – navedeno je među zaključcim Štaba. Takođe su podsjetili sve subjekte i fizička i pravna lica na području grada Prijedora da su obavezni da u potpunosti sprovode do sada donesene naredbe i utvrđene obaveze od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

EuroBlic-srpskainfo.com