Zamjena i sanacija vodovodne mreže u naseljima Čirkin Polje i Gomjenica, te uvođenje vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje u zgradama, najznačajnije su ovogodišnje aktivnosti za prijedorski „Vodovod“.

Direktor preduzeća Vlado Reljić za Srpskainfo kaže da je počela zamjena i sanacija postojećeg cjevovoda i kućnih priključaka u naselju Čirkin Polje.

– Radi se o dijelu Čirkin Polja sa ukupno 421 domaćinstvom, gdje će biti zamjenjeno oko 16 kilometara mreže. Ukupna vrijednost tih radova je 604.000 KM – rekao je Reljić.

Dodaje da će narednih dana početi radovi i u naselju Gomjenica.

– U Ulici Ive Andrića je izveden glavni cjevovod. Tu ima 169 domaćinstava, a biće sanirana mreža dužine 8.200 metara. Ulica VI krajiške brigade ima 81 kućni priključak, a oko 5.000 metara mreže. Vrijednost radova za ove dvije ulice je 353.000 KM – kaže on.

Troškovi

Reljić navodi da ovi radovi u oba naselja ukupno koštaju 957.000 KM. Objašnjava da je 50 odsto novca obezbijeđeno kroz projekat MEG, dok je ostalih 50 odsto iz budžeta grada Prijedora.

– Projekat MEG je poznata priča, koju najvećim dijelom finansira Vlada Švajcarske, a realizuje UNDP – kaže Reljić.

Navodi da je ovaj projekat veoma zanačajan za „Vodovod“.

– Na svim ovim lokacijama je stara vodovodna distributivna mreža. Tu ima i pocinčanih profila koji su stari i preko 60 godina, što se više ne može ni popravljati – ističe Reljić.

Prijedorski „Vodovod“ očekuje isporuku prvih 100 od ukupno 1.300 vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje.

Sekundarni vodomjeri

Reljić objašnjava da na području grada Prijedora ima 1.200 potrošača sa sekundarnim vodomjerima.

– Više od 50 odsto tih potrošača koji imaju svoje vodomjere ne sarađuju sa nama kako bi se očitala njihova potrošnja. Imaju mogućnost da potrošnju prijave u našim kancelarijama, ali i da te podatke pošalju SMS porukom, mejlom ili pozivom na broj telefona – priča on.

Reljić ističe da i inkasanti „Vodovoda“ redovno kucaju na vrata ovih potrošača, ali da im najčešće niko ne otvori, te nailaze na razne neugodne situacije.

– Ako se, na primjer, radi o ulazu sa 20 stanova u kojem ima osam njih sa sekundarnim vodomjerima, trebalo bi da mi potrošnju svih tih sekundarnih vodomjera odbijemo od ulaznog vodomjera na stubišta, a preostali dio potrošnje da se dijeli prema broju stanara koji žive tu – kaže Reljić.

Očitavanje podataka

On objašnjava da najviše ispaštaju oni stanari koji nemaju sekundarne vodomjere, jer plaćaju potrošnju i svojih komšija koji ne daju da im se očita potrošnja.

Reljić kaže da će „Vodovod“ nabavku vodomjera sa daljinskim očitanjem platiti oko 150.000 KM.

– Time ćemo steći uslov da naš inkasant dolaskom ispred zgrade sa instrumentom prikupi podatke za samo par sekundi. Ti instrumenti su ranije bili mnogo skuplji, ali sada su nam pristupačniji i izračunali smo da se isplati u to uložiti s obzirom na ono što ćemo dobiti tehnički i finansijski – tvrdi on.

Reljić dodaje da će „Vodovod“ ovu zamjenu sa daljinskim vodomjerima finansirati iz redovne mjesečne naknade koju potrošači plaćaju i koja iznosi oko 2,30 KM za održavanje mjernog instrumenta.

Prijedorčanka iz naselja Pećani kaže da je odlučila da ugradi vodomjer za daljinsko očitanje u svom stanu.

– Mislim da ću manje plaćati potrošnju vode jer živim sama, a sa druge strane i zato što u mom ulazu imaju ljudi koji neće da očitaju potrošnju na svom vodomjeru. Mi ostali godinama plaćamo za njih vodu – navodi ona.

Apel za saradnju u zgradi
Direktor „Vodovoda“ Prijedor Vlado Reljić kaže da će narednih dana po ulazima zgrada ugrađivati vodomjere za daljinsko očitavanje.

– Očekujemo saradnju svih tih potrošača i zajednica etažnih vlasnika. U svakom slučaju, tražićemo i angažovanje komunalne policije, jer taj posao moramo završiti. Apelujemo na saradnju jer je u obostranom interesu da to dovedemo u funkcionalno stanje – ističe on.

Reljić dodaje da su prošle godine povećali naplatu potraživanja od potrošača sa 91 na 95 odsto.

– Planiramo i dalje povećanje naplate, jer ima “Vodovoda” koji su uspješniji u tome. S druge strane, i mi smo popravili uslugu, koja je dobra i na vrijeme, a kvalitet vode nije upitan – tvrdi Reljić.

EuroBlic-srpskainfo.com