Odbornik Srpske demokratske stranke u Skupštini grada Prijedora Slavko Švraka izjavio je danas da je novoimenovani predsjednik gradske Skupštine Mirsad Duratović u svom gradu najpoznatiji po tome što Republiku Srpsku naziva “genocidnom tvorevinom”.

“Predložio ga je predsjednik Gradskog odbra PDP-a Prijedor Dalibor Grabež koji je produžena ruka SNSD-a. Akt je potpisalo 17 odbornika, od kojih je 16 Srba i jedan Bošnjak, odnosno sam Duratović, budući da ga ni ostala četiri bošnjačka odbornika nisu podržala”, rekao je Švraka na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će na svim javnim skupovima kojim se odaje počast borcima Republike Srpske prozivati one koji su imenovali Duratovića za prvog čovjeka lokalnog parlamenta.

“To su odbornici SNSD-a, PDP-a, nezavisni odbornik Ranko Kolar i, nažalost, naš, sa pravom sad mogu da kažem, papak Radenko Stijepić koji je prekršio odluke vrha SDS-a da nema koalicije sa SNSD-om”, naveo je Švraka.

On je dodao da su među onima koji su glasali za Duratovića i borci Goran Dragojević, koji je ranjen sa 32 metka u napadu paravojnih formacija na Prijedor 30. maja 1992. godine, kao i visoki oficir Ranko Kolar, koji je u ratu ranjavan dva puta.

“Ne znam kakav pritisak to može biti da donesu takvu odluku da glasaju za izbor Duratovića”, kaže Švraka.

Šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Jovana Panić rekla je da se članstvo prijedorskog SDS-a ograđuje od istupa Milana Tubina, koji ponovo izaziva incidente u ovom gradu – ovaj put napadima na lokalni medij “Kozarski vjesnik”.

“Već odavno znamo da on ne predstavlja SDS, nego radi za SNSD i samo narušava ugled SDS-a. Ovim putem javno se ograđujemo od njegovih napada na `Kozarski vjesnik`, isto kao što smo osudili njegov napad na Boračku organizaciju grada Prijedora i njenog predsjednika Zorana Predojevića”, poručila je Panićeva.

Ona je dodala da SDS ne stoji iza Tubina, da on djeluje na svoju ruku i da za lične obračune koristi SDS, te pozvala vrh stranke da reaguje.

Član Glavnog odbora SDS-a Borislav Marić rekao je da je komisija za uvid u izborni materijal Gradskog odbora SDS-a Prijedor, na osnovu čega je 19. maja prošle godine na čelu ovog odbora ostao Milan Tubin, izvještaj o neregularnostima dostavila Predsjedništvu SDS-a.

“Očekujemo stav Predsjedništva ovih dana. Očekujem stabilizaciju, a kako, neka to Predsjedništvo kaže. Nema smisla govoriti to prije onoga ko je naložio da ta komisija bude formirana i uradi posao”, dodao je Marić.

On je potvrdio da je njegov potpis tokom spornih unutarstranačkih izbora falsifikovan sedam puta i da se mora naći načina da se vrati poljuljani ugled SDS-a.

“Lokalni izbori su na pomolu i mi moramo biti kredibilan partner. Sa nekima ćemo ostati politički rivali, a sa nekima ćemo vjerovatno praviti neke dogovore i biti vrlo važan politički faktor u Prijedoru”, rekao je Marić.

Komisija za uvid u izborni materijal GO SDS Prijedor koju, osim Marića, čine Maja Dragojević Stojić, Neđo Kapuran i Ozren Bursać, ustanovila je da 37 mjesnih odbora nije održano prije sazivanja skupštine, da ih je održano samo 16 i da takva izborna skupština, prema Statutu, treba biti proglašena nelegitimnom.

Prijedorski SDS podijeljen je na malobrojne pristalice Milana Tubina i na većinu koja njegov reizbor sa izborne skupštine od 19. maja prošle godine osporava kao nelegitiman.

SDS u Skupštini grada Prijedora ima pet mandata, od kojih je Radenko Stijepić lojalan Tubinu, dok ostala četiri nisu.

Slavku Švraki, Sanji Rađenović, Jovani Panić i Ratku Stojiću nije dozvoljen pristup stranačkim prostorijama, niti pristup informacijama u GO SDS Prijedor.

U više navrata Tubinovi protivnici su ukazivali na nepravilnosti u unutarstranačkim izborima i pozivali rukovodstvo SDS-a da reaguje, a ovo je prvi put da kontrolu tih izbora vrši tijelo koje je imenovao vrh stranke.

Predstavnici prijedorskog SDS-a ponovo su konferenciju za novinare održali na Trgu majora Zorana Karlice budući da im je onemogućen pristup stranačkim prostorijama.

SRNA