Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje prijetnje novinaru i direktoru „Kozarskog vjesnika“, Zoranu Sovilju, upućene putem društvenih mreža.

Posebno je alarmantno što je Sovilj 2001. godine već bio žrtva i to meta, jer je te godine na vrata njegovog stana postavljena, a potovom i detonirana eksplozivna naprava.

Najnovija prijetnja, u kojoj se Sovilj „upozorava da je zaboravio taj događaj“, sa jasnom aluzijom da se može ponoviti, posebno je uznemirujuća.

Udruženje novinara Republike Srpske podržava reakciju kolege koji je ovaj slučaj prijavio nadležnim organima od kojih očekujemo što bržu reakciju i procesuiranje odgovornih.

Tražimo od vodećih ljudi iz izvršne i zakonodavne vlasti da oštro i nedvosmisleno osude svaku prijetnju upućenu medijskim radnicima.

O ovom, kao i sličnim slučajevima u skoroj prošlosti Udruženje novinara Republike Srpske obavjestiće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija.

Osuđujemo i pritiske narodnog poslanika Milana Tubina na ovu medijsku kuću.

Napominjemo ga da konferencije za medije ne smiju da služe za lične obračune sa medijskim radnicima, te da zaštitu svojih prava, ukoliko smatra da su ona radom pojedinih medija ugrožena, može da zatraži pred za to nadležnim organima.

Udruženje novinara Republike Srpske