Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora pozvao je na oprez pri spaljivanju korova, budući da je, prema podacima prijedorske Teritorijalne vatrogasne jedinice, samo u februaru registrovano 46 požara na otvorenom, među kojma je bilo i onih sa materijalnom štetom, a većina ih je izazvana nesavjesnim ponašanjem pojedinaca.

Forum apeluje i da nadležni inspekcijski organi pojačaju kontrolu na terenu kada je riječ o paljenju vatre na otvorenom.

Sugrađani su pozvani da prethodno urede prostor na kojem će spaljivati korov, da na jednom mjestu pale manje količine gorivog materijala i da to ne čine kada je vjetrovito.

“Prije spaljivanja treba da se jave na besplatan telefonski broj Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor 123 i najave svoju aktivnost, dobiju potrebne stručne instrukcije i na revers pozajme opremu kojom će samostalno moći da intervenišu na početnim požarima i spriječe njihovo nekontrolisano širenje”, navodi se u zaključku s današnje sjednice ovog savjetodavnog tijela.

Forum za bezbjednost zajednice osudio je i svaki oblik fizičkog i svakog drugog nasilja nad bilo kojim pojedincem ili grupom.

“Očekujemo da nadležni policijski i pravosudni organi dokumentuju i do kraja dovedu pravni proces koji je u toku”, zaključak je Foruma na dopis Boračke organizacije grada Prijedora koja je i ovaj organ obavijestila o incidentu od 4. februara.

Policijska uprava Prijedor ranije je saopštila da će protiv lica čiji su inicijali M.T. iz ovog grada prijedorskom Osnovnom sudu dostaviti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja tuča i fizički napad, te vrijeđanje lica sa inicijalima Z.P. iz Prijedora.

Riječ je o predsjedniku Boračke organizacije grada Prijedora Zoranu Predojeviću i poslaniku SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanu Tubinu.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu Foruma za prošlu godinu i program rada za ovu godinu.

SRNA