Na tržište Srpske uskoro bi trebalo da stignu prirodni domaći sokovi i džemovi iz Oštre Luke. Riječ je o projektu Udruženja žena “Vreteno” iz Koprivne u saradnji sa Poljoprivrednim klasterom regije Prijedor.

Udruženje žena “Vreteno” nedavno je postalo član Poljoprivrednog klastera regije Prijedor. S obzirom na to da od prošle godine posjeduju liniju za cijeđenje voća i povrća, očekuje da će im članstvo u klasteru omogućiti lakši izlazak na tržište.

– Obuhvata i Poljopreivrednu zadrugu “Kooperativa” radi većeg povećanja voćarske proizvodnje, koja je nama jako važna zbog mašine koju posjedujemo, kao i zbog tržišta sokova, koje imamu u planu da plasiramo i sokova Kapi sa Kozare koji su bez umjetnih zaslađivača i bez hemijskih dodataka – navela je Udruženja “Vreteno” Oštra Luka Nina Marinković.

Udruženje žena iz sela Koprivna, koje se nalazi na međuentitetskoj granici, ima 40 članica. Većina njih bavi se poljoprivredom za svoje potrebe.

– Svaka žena iz Udruženja do sada je proizvodila u svom domaćinstvu. Nismo imali izlaz na tržište, zato što smo posebno za sebe proizvodili – dodala je Marinković.

U Koprivnu bi uskoro trebalo da dođu i plastenici, zahvaljujući projektu Ministarstva poljoprivrede Srpske „Razvoj ruralne konkurentnosti“. U Udruženju “Vreteno” kažu da će im to omogućiti i nove proizvode.

– Sad su nam u projektu isto plastenici, koji će doći u zatvorenom prostoru. Plastenička proizvodnja, koju ćemo prerađivati, isto tako da je brendiramo u džemove i ajvare, papriku – istakla je predsjednica Udruženja “Vreteno” Gordana Trkulja.

– Prvo se rade start-ap paketi u kojem će u ovom konkrentnom slučaju biti uključeni plastenici. U narednim godinama realizacije projekta dolazi nabavka opreme, koje se finansira 70 odsto od projekta, a 30 Udruženje – pojasnio je Ognjen Siđak iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske

Članice Udruženja žena “Vreteno” ističu da očekuju da će pokrenuti projekti zaživjeti ove godine i značajno uticati na razvoj Koprivne, ali i opštine Oštra Luka.

RTRS