Na području Prijedora do sada nije bilo pojave obolijevanja od virusa korona, saopštio je danas gradski Štab za vanredne situacije.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se Štab danas sastao kako bi uvažila preporuka Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u smislu prevencije i reagovanja u slučaju pojave ovog virusa.

“Naša je želja da djelujemo preventivno jer u Prijedoru nije zabilježen nijedan slučaj. Želimo da ukažemo javnosti na prevenciju i da nema razloga za paniku, potrebno je samo poštovati mjere”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba.

Epidemiolog u prijedorskom Domu zdravlja Milica Otković rekla je da je u Prijedoru pod nadzorom bilo sedam lica koja su putovala u Italiju, ali su bila udaljena 300 do 400 kilometara od mjesta zahvaćenih virusom korona.

“Prema preporukama Ministarstva i Instituta oni su bili pod nadzorom, a rezultati jutrošnjeg anketiranja pokazali su da nijedan od njih nema simptome oboljenja”, navela je Otkovićeva.

Otkovićeva je pozvala i druge građane koji dolaze iz Italije da se jave Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Prijedor na broj telefona 052/238-104.

“Na taj način ćemo se najbolje odbraniti i nećemo dozvoliti širenje. Javljanjem imamo nadzor, telefonskim putem im dajemo preporuke i imamo potpunu sliku”, istakla je Otkovićeva.

Ona je naglasila da se nošenje maske na javnim mjestima preporučuje onima koji imaju neko akutno respiratorno oboljenje.

“Oboljenja slična gripu su u padu. Vrhunac su imala prošle i pretprošle sedmice, te sada jenjavaju”, rekla je Otkovićeva.

Gradski Štab za vanredne situacije obavezao je zdravstvene ustanove na području Prijedora da preduzimaju sve neophodne mjere izolacije i liječenja eventualno oboljelih od virusa korona i hitno obezbijede zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, u skladu sa potrebama liječenja oboljelih i zaštite medicinskog osoblja.

“Obavezuje se Dom zdravlja Prijedor da obezbijedi prostorije za izolaciju lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim, odnosno licem za koje se sumnja da je oboljelo od bolesti izazvane virusom korona. Obavezuju se javna preduzeća i ustanove, te druga pravna lica da intenziviraju sprovođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima u kojima obavljaju svoju djelatnost”, navedeno je u zaključcima Štaba.

I zdravstvenoj i veterinarskoj inspekciji naređeno je da intenziviraju kontrolu sprovođenja sanitarno-higijenskih mjera i preventivnih mjera zaštite zdravlja stanovništva.

SRNA