Tradicionalne “Kozarske poklade”, koje se održavaju pred početak vaskršnjeg posta, održane su danas u potkozarskom selu Bistrica, između Banjaluke i Prijedora.

Manifestaciju, čiji je pokrovitelj po 14.put bio Grad Prijedor, otvorio je gradonačelnik Milenko Đaković koji je istakao da su se danas opet tradicionalno sastali Prijedor i Banja Luka kao dva grada prijatelja.

“Ovo je jedan lijep primjer gdje se susreću dva grada i njihova sela, kao i stanovnici sa ovog područja gdje se obilježava početak vaskršnjeg posta i svi uživaju u ovom posljednjem mrsnom danu prije posta”, izjavio je Đaković.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić je govoreći o “Kozarskim pokladama”, kazao da je to lijep narodni običaj tokom kojeg se brojni sugrađani okupljaju i druže posljednji mrsni dan pred veliki vaskršnji post.Kazao je da Banja Luka i Prijedor zajednički podržavaju tu manifestaciju.

Jerej Igor Marić je izjavio da je cilj ovog okupljanja da se oživi stara tradicija i običaji koji su vezani za vaskršnje poklade.

“Danas je dan bijelih poklada, dan mira i praštanja” rekao je Marić.

Ova tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija, počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

U porti hrama Sv. proroka Ilije okupilo se tokom dana više stotina mještana Bistrice i susjednih Verića, njihovih komšija iz okolnih sela, brojni građani Prijedora i Banja Luke, ali i gosti iz inostranstva.

Na ovoj manifestaciji okupila su se i kulturno-umjetnička društva sa područja banjalučke i prijedorske regije, čije su folklorne sekcije prisutnima predstavile običaje potkozarskih sela.

Domaćice su za ovu manifestaciju pripremile bogatu ponudu raznih starih jela sa ovog područja, ali i gastronomske specijalitete savremene kuhinje.

Organizatori današnje manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turističke organizacije Banje Luke i Prijedora.

www.prijedorgrad.org