Zbog nestašice sjemenskog crvenog luka u poljoprivrednim apotekama u Republici Srpskoj njegova je cijena porasla pa tako za kilogram treba izdvojiti i do pet maraka.

Kako su “Nezavisnim” potvrdili u pojedinim poljoprivrednim apotekama, iako je krenula proljećna sadnja, već nekoliko dana nemaju ni gram sjemenskog luka, a prije velike nestašice kilogram je koštao tri do tri i po KM.

U poljoprivrednim apotekama u Banjaluci kažu da kod njih vlada nestašica sjemenskog luka, dok iz prijedorskih potvrđuju da se još može naći sadni luk, ali da su cijene više nego ranije.

“Trenutno imamo luka, ali je dosta skuplji nego ranijih godina u ovom period. Cijena mu se kreće od četiri do pet KM”, rekli su u jednoj poljoprivrednoj apoteci iz Prijedora i dodaju da su zbog nestašice prinuđeni da podignu cijene.

“Poskupljenjem sjemena luka zatečeni smo i mi apotekari i mušterije”, kažu iz jedne poljoprivredne apoteke u Prijedoru.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao da ne čudi nestašica sjemenskog luka jer kod nas ne postoji proizvodnja sjemena, pa smo prinuđeni da ih uvozimo.

“Koliko sam dosad vidio, slična je situacija kao i lani. U poljoprivrednim apotekama još ima luka, ali je pitanje do kada, a i njegova cijena polako raste, pa se kreće oko četiri-pet KM”, kazao je Mastalo.

Dodaje da što je skuplje sjeme, skuplji je i krajnji proizvod, pa konačna cijena hrane bude prilično visoka za naše uslove.

“Tako imamo situaciju da su na našim pijacama domaći proizvodi preskupi za naše građane”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, među povrtarima kruže priče da je nestašica sjemenskog luka upravo zbog toga što je luk koji je trebalo da dođe na domaće tržište iz Nizozemske završio na tržište u Rusiju.

“Vjerovatno je količina zasad uvezenog sjemena mnogo manja u odnosu na isti period prošle godine”, zaključio je Mastalo.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe za “Nezavsine” da je povrtarima teško nabavati sadni luk jer ga je za proljećnu sjetvu uvezeno dosta manje.

“Razlog je to što su proizvođači, odnosno izvoznici odlučili da našem tržištu uskrate određene količine”, kazao je Marinković i dodao da se nada da će se situacija popraviti.

“Nadamo se da će druga tura biti bolja i da povrtari neće biti u problemu”, zaključio je Marinković.

Draška G. iz Banjaluke kaže da je ostala začuđena kada je na pijaci u Banjaluci čula za cijenu sjemenskog luka.

“Prvo sam obišla sve poljoprivredne apoteke i na kraju sam došla na pijacu kako bih kupila samo dva kilograma sjemenskog luka”, rekla je ona.

Nezavisne novine