Ne tako davno, kada biste sreli Aleksu Živkovića, sigurno biste za njega rekli da je vrlo asocijalan mladić, koji je vrlo često u školi zbog svog ponašanja bio opominjan, te imao loše vladanje. Danas, Aleksa je totalno druga osoba.

Ovaj učenik završnog razreda Elektrotehničke škole u Prijedoru, aktivan je član mnogih organizacija u Prijedoru, a sve je počelo zahvaljujući projektu Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini i radionicama MoviEQ i SMART’Y na kojima je sudjelovao. Od tada, pa do danas Aleksa je sa svojim prijateljima i vršnjacima organizirao humanitarni košarkaški turnir za teško oboljelu djevojčicu Milicu, predstavnik je omladinske organizacije Čisto srce u Upravnom odboru Omladinskog savjeta u Prijedoru, te je aktivni volonter Omladinske banke u Prijedoru.

Svoje slobodno vrijeme osim školskih obveza Aleksa je provodio i kao radijski voditelj Free radija, gdje je volonterski pripremao emisije koje su se dva puta tjedno emitirale.

„Zahvaljujući projektu na kojem sam sudjelovao, u svakodnevnoj sam komunikaciji s lokalnim koordinatorima u Prijedoru koje smatram svojim prijateljima. Kako volim raditi i razvijati manje programske aplikacije, lokalni koordinatori su me povezali s Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora gdje sam iskoristio priliku za dodatnom edukacijom i radom na programiranju aplikacije u mnogo boljim uvjetima. Neizmjerno sam im zahvalan na toj prilici.“- kazao je Aleksa.

Svojim primjerom i iskustvom Aleksa danas, kao aktivna mlada osoba animira druge mlade da se uključe u iste ili slične projekte, sudjeluju u aktivnostima i postanu aktivni članovi lokalne zajednice u kojoj žive.

„Vrijeme da se svi umrežimo i pravimo promjene kakve sami želimo vidjeti“- na kraju zaključuje Aleksa.

Projekt Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

IOM