Pretposljednje ovosezonsko „Veče kulturnog stvaralaštva“, održano je 20. februara 2020. godine u Brezičanima.

Brojna publika u društvenom domu, uživala je u raznovrsnom programu, kojeg su otvorili učenici OŠ „Jovan Cvijić“ iz Brezičana.

Mališani su, u pratnji svojih učiteljica, prigodnim recitacijama i ritmičkom igrom, podsjetili na značaj očuvanja maternjeg jezika.

U cjelovečernjem programu nastupili su članovi folklornog ansambla, ženske vokalne grupe i tamburaškog orkestra KUD „Milan Egić“ iz Brezičana.

U koreografiji Rajka Desnice, folklorna grupa izvela je igre sa Grmeča i iz okoline Leskovca.

Ženska vokalna grupa predstavila se potkozarskim i pjesmama sa Kosmeta, dok su članovi tamburaškog orkestra podsjetili na neke od starogradskih „bisera“.

Istinski čuvari potkozarske izvorne pjesme, muška izvorna grupa „Potkozarje“, izvela je nekoliko ojkačkih „glasova“, dok je Dučićevu pjesmu „Ave Serbia“ govorio Milovan Srdić, glumac Dramskog studija „Živko Desnica“ Pozorišta Prijedor.

„Večeri kulturnog stvaralaštva“ organizovane su s ciljem predstavljanja i podsticanja rada kulturnih stvaralaca svih generacija, posebno mladih.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Prijedor, koji je, s ciljem oživljavanja i unapređenja društvenog života u našim selima, izgradnjom ili obnavljanjem društvenih domova, obezbjedio potrebne uslove u mnogim mjesnim zajednicama.

Prijatelj manifestacije je „Autotransport“ Prijedor.

Tekst i foto – Saša Goronja