Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Sabahudinu Kajdiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora.

Kajdić, bivši pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska u vojnoj uniformi lišio slobode Muniba i Jusufa Delkića, uveo ih u motorno vozilo, nakon čega im se gubi svaki trag te se vode kao nestali.

Optužnica ga tereti i da je učestvovao u ubistvu dvojice civila također iz mjesta Gornja Puharska, koji su odvedeni na Jordan njivu i ubijeni.

“Optuženi se tereti da je sa Boškom Modrinićem u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska izveo iz kuće Fadilu Kurtović sa sinovima, nakon čega su ih udarali po svim dijelovima tijela”, stoji u optužnici.

Tužilac Sedin Idrizović je naveo kako se optuženi tereti i da je od jula do augusta 1992. godine u mjestu Gornja Puharska s nekoliko vojnika ušao u kuću Mirsada i Hajre Grozdanović, nakon čega je naredio Mirsadu da izađe da bi uzeo novac koji ima. U istom periodu, kako je naveo Idrizović, optuženi je nanio fizičke povrede Salihu Kejdiću udarajući ga rukama i nogama.

Tužilac Idrizović je u uvodnoj riječi naveo kako će tokom postupka dokazati sve elemente krivičnog djela zločina protiv čovječnosti koji se optuženom stavlja na teret.

“Saslušat će se 41 svjedok, vještak medicinske struke, pročitat će se zapisnici o saslušanju svjedoka, te izvesti 52 materijalna dokaza”, kazao je tužilac Idrizović navodeći kako se znatan broj svjedoka nalazi u inostranstvu.

Odbrana nije iznosila uvodnu riječ, napomenuvši kako će to učiniti nakon izvođenja dokaza Tužilaštva.

Prvi svjedoci bit će saslušani 18. marta.

BIRN