U Akcionarskom društvu “Mira” iz Prijedora tvrde da su rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti RS stavljeni na stub srama, iako su iza njih milionske investicije u bolje uslove rada i kvalitet proizvoda, te da su zbog te odluke pod znak pitanja dovedena buduća ulaganja većinskog vlasnika zagrebačke kompanije “Kraš”.

Komisija za hartije od vrijednosti RS dostavila je u četvrtak prijedorskom preduzeću “Mira” rješenje kojim je kompaniji “Kraš” kao većinskom akcionaru ostavljen rok od 15 dana da podnese zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje tog akcionarskog društva.

Menadžment kompanije “Mira” rješenje ne želi da komentariše ističući da će se njihovi advokati oglasiti o tome.

– Većinski vlasnik, kompanija “Kraš” postupiće po rješenju, odnosno ići će u javnu ponudu – istakli su u ovom preduzeću podsjetivši da je “Kraš” od 5. novembra 2003. godine investitor, te da je većinski kapital stekao dijelom na tržištu kapitala, a dijelom na osnovu ugovora sa Vladom Republike Srpske.

U ovom privrednom gigantu kažu da poslovanje zasnivaju na transparentnosti, u skladu sa zakonima i korporativnom kulturom.

– Na ovo tržište “Kraš” je kao većinski akcionar došao sa namjerom da proširi svoju djelatnost i tržište, te da na neki način podigne svoj biznis. Strateškim odlukama “Kraš” se odlučio za ulaganja u ovu kompaniju i od 2003. do danas godišnje se u tehnologiju i poboljšanje uslova rada ulažu milioni maraka – istakli su u upravi preduzeća i naglasili da je kvalitet proizvoda iznad svega.

Svjesni činjenice da je zadovoljan potrošač najbolja reklama, u ovom preduzeću konstantno rade na unapređenju poslovanja, a prije nekoliko dana u rad je puštena savremena linija za proizvodnju finih čajnih peciva i kolačića vrijedna oko 1,5 miliona evra, a samo u prošloj godini u savremeni objekat u prijedorskom naselju Svale, u koji će uskoro preseliti proizvodnju, investirali su oko 2,5 miliona evra, dok su ukupna ulaganja u prošloj godini iznosila četiri miliona evra.

– Novi moderno opremljen objekat urađen je u skladu sa svim standardima, kako građevinskim, tako i HASAP s obzirom na to da je riječ o proizvodnji hrane – ističe menadžment “Mire”, koja trenutno zapošljava 352 radnika i čiji godišnji prihod doseže 24 miliona maraka, dok u ovoj godini očekuju neto profit od oko 1,3 miliona KM. Navode da je mnogo puta nauštrb osavremenjavanja tehnologije u Zagrebu investirano u Prijedoru.

Sve ono što se proteklih dana iznosi u javnost, ističe menadžment “Mire”, nanijelo je veliku reputacijsku štetu preduzeću i kompaniji “Kraš”.

– Ne možemo da ne primijetimo da se od svega pokušava praviti slučaj, a ovdje slučaja nema. Na samo jedan telefonski poziv nadležne komisije “Kraš” bi, u skladu sa zakonom, izvršio svoju obavezu i ne bismo danas imali ovu situaciju. Nas proteklih godinu, koliko je prema rješenju trajao nadzor, nikada niko o tome nije obavijestio – ističe menadžment “Mire”.

Naglasili su da će postupiti u skladu sa rješenjem, ali da će sve svoje pravne mehanizme staviti u funkciju vlastitih interesa.

– Logično je da će, kada se desi ovakva pravna nesigurnost, jedno ozbiljno preduzeće, iza koga stoje milionske investicije, preispitati svoje odluke i razmisliti u kom smjeru će ubuduće usmjeravati svoja ulaganja – naglašava menadžment “Mire” i ističe da sa gradom i zajednicom u kojoj posluju decenijama imaju izuzetnu saradnju.

Društvena odgovornost
Menadžment “Mire” ističe da je ovo preduzeće u poslovnoj zajednici prepoznato kao društvo koje posluje veoma transparentno i društveno odgovorno.

– Nastojimo zajednici vratiti dio onoga što zajednica donosi kao dodatu vrijednost ovoj kompaniji – istakli su u ovom privrednom gigantu.

Glas Srpske