Kako bi parove ohrabrili da stanu na ludi kamen, a da oni koji su uplovili u bračne vode imaju mirno more, Centar za socijalni rad iz Prijedora sprovodi kampanju „Nedjelja braka 2020“.

U saradnji s lokalnim preduzetnicima i ugostiteljskim objektima organizovali su niz događaja.

Među njima je i dodjela nagradog putovanja za bračni par u Grac, potom noćenja s doručkom ili večerom u objektima na Kozari, besplatno gledanje filmova u kinu za bračne parove, masaže za supružnike, poklon bonovi zlatara, kozmetičkih salona i drugih preduzetnika koju su pomogli akciju… Biće održana i predavanja za roditelje učenika u nekoliko škola o temama u vezi s brakom, gdje će biti i dodijeljene neke od brojnih nagrada.

U Prijedoru je prošle godine u matičnu knjigu vjenčanih upisano 616 parova, što je za 35 manje u odnosu na godinu dana ranije, kada ih je bilo 651.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedor Mensur Islamović objašnjava da se u knjigu vjenčanih naknadno upisuju brakovi koji su sklopljeni u inostranstvu.

– Tako smo u prošloj godini imali 426 redovna i 190 naknadno upisana sklopljena braka, dok smo u 2018. imali 452 redovna sklopljena braka, te 190 onih koji su naknadno upisani. Znači, redovno upisanih brakova je za 26 manje, a naknadno upisanih devet manje – objašnjava Islamović.

Diplomirani socijalni radnik Dragana Savić-Pešević, koja i vodi projekat „Nedjelja braka“, ističe da su globalizacija i liberalizacija pokrenule promjenu svih tradicionalnih i konzervativnih elemenata u savremenom društvu.

– Može se zaključiti da je klasična porodica sve više ugrožena, da se ubrzano transformiše, posebno u razvijenom svijetu, pa čak i potiskuje. Stvaraju se brojne alternative zajedničkog života koje nisu porodica s klasičnom formom i klasičnim obavezama, a koje sputavaju njene članove da ostvare svoje interese, želje, namjere i ambicije – rekla je ona.

Ona tvrdi da je porodica opterećena brojnim negativnim pojavama, kao što su nasilje, kriminal, otuđenost, siromaštvo, etnički, kulturni i rasni sukobi, ratovi.
– Nekada je porodica predstavljala oslonac i osnovu društvene strukture i društvenih odnosa, danas je to sve manje jer se teško prilagođava nastalim promjenama. Društvo se nalazi u stanju “zbunjenosti”, klasična porodica mu postaje nesigurni oslonac, a nije razvilo mehanizme i institucije koje bi je nadomjestile ili pomogle njenu rehabilitaciju i stabilizaciju – zaključuje Savić-Peševićeva.

Kao dugogodišnji socijani radnik ima i prijedlog za izbjegavanje bračnih kriza, a to su fleksibilnost i istrajnost u pokušajima da se razumije partner.

– To ne znači da partneri treba da izgube svoju individualnost već da slobodno i iskreno predoče svoje emocije i očekivanja. Osjećanja treba njegovati, jer u dužem trajanju odnosa osjećanja često slabe i gube na kvalitetu, što mnoge partnere uplaši i razočara – objašnjava ona.

Navodi da je važno uspostaviti adekvatne granice prema roditeljima i rodbini kako bi se izbjegla kriza u braku uslovljena nedovoljnom separacijom partnera od roditelja i uticajem roditelja na sistem donošenja odluka u braku.

Kao pozitivan podatak ističe manji broj pokrenutih postupaka za mirenje. Prijedorski Centar za socijalni rad ih je prošle godine imao 76, dok ih je godinu dana ranije bilo 94.

Nedjelja braka u 30 zemalja
Prijedorski Centar za socijalni rad prvi put ove godine obilježava „Nedjelju braka“ u periodu od 7. do 14. februara. Iz Centra kažu da je „Nedjelja braka“ dio međunarodne inicijative koja se svake godine održava u više od 30 zemalja svijeta, a podrazumijeva održavanje niza događaja kojima se veličaju institucija braka i porodične vrijednosti kao osnove za izgradnju zdravih ličnosti članova porodice, a samim tim i zajednice.

Cilj aktivnosti je motivacija i osnaživanje parova za predanost u braku i izgradnja i očuvanje kvalitetnih međupartnerskih odnosa. „Nedjelja braka“ podstiče pojedince, udruženja, kompanije, vladin i nevladin sektor, kao i vjerske organizacije, da organizuju različite događaje i tako daju doprinos očuvanju i jačanju braka.

EuroBlic-srpskainfo.com