Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 13.02.2020. godine, održana u Policijskoj upravi Prijedor, rezultate rada za mjesec januar tekuće godine prezentovali su načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

U uvodnom obraćanju načelnik Vujanović je naveo da je u mjesecu januaru 2020. godine, na području Policijske uprave Prijedor održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti.
Evidentirana su 92 krivična djela ili za 7% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 58% dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85%.

Iz oblasti imovinskih delikata evidentirano je smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela Teška krađa i Krađa za 41%.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, sproveli su operativnu akciju kodnog naziva „Lavirint“ s ciljem rasvjetljavanja imovinskih krivičnih djela nad porodičnim kućama i poslovnim objektima privatno vlasništvo, izvršenih u toku 2019. i 2020. godine a preduzete aktivnosti rezultirale su rasvjetljavanjem devet krivičnih djela.
U januaru mjesecu na području grada Prijedora evidentirano je krivično djelo Razbojništvo izvršeno na način da je nepoznato maskirano lice uz prijetnju upotrebe noža od radnice marketa otuđilo određenu novac dok se drugo nepoznatim licem nalazilo ispred marketa. Navedeno krivično djelo je rasvijetljeno tokom sprovođenja operativne akcije „Insajder“.

Tokom proteklog mjeseca ukupno su evidentirana i kontrolisana 23 migranta (97) ili za 76% manje. U mjesecu januaru na području Kozarca otkriveno je i evidentirano krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“ a protiv izvršioca Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj.

Stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno a u oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je ukupno 75 saobraćajnih nezgoda. Dogodile su se 3 SN u kojima su smrtno stradali vozač traktora, suvozač i pješak, što stanje u ovoj oblasti čini nezadovoljavajućim.

U mjesecu januaru dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo maloljetno lice koje je upravljalo biciklom i nepoznati vozač koji se nakon saobraćajne nezgode vozilom udaljio sa lica mjesta. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede zadobio je maloljetni biciklista. Istog dana na osnovu operativnog rada, policijski službenici identifikovali su i lišili slobode nesavjesnog vozača.

Načelnik Mikanović je naveo da je u januaru evidentirano 75 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta, pet iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te pet iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 33 je počinjeno od strane nepoznatog izvršioca. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 89 izvještaj protiv 76 lica, od kojih su 32 povratnici u vršenju krivičnih djela dok maloljetnih izvršilaca nije bilo. Iz oblasti opšteg kriminaliteta 33 KD je izvršeno od strane nepoznatog počinioca. Najveći broj je iz oblasti imovinskih delikata 50, od čega 14 krađa, šest teških krađa, deset krađa električne energije i 13 oštećenja i oduzimanja tuđe stvari. Protiv života i tijela evidentirano je ukupno devet KD.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta je evidentirano sedam krivičnih djela a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 429.000 KM dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 347.000 KM.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnom tužilaštvu podneseno je pet izvještaja o počinjenim krivičnim djelima a nadležnom sudu su podnesena tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Načelnik Milašin rekao je da je tokom januara, ukupno evidentirano 26 narušavanja javnog reda i mira odnosno 37 prekršaja a stanje u ovoj oblasti ocijenio je kao stabilno.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno je evidentirano 1347 prekršaja, iz saobraćaja je isključen 151 vozač od kojih 136 zbog upravljanja pod uticajem alkohola.

U skladu sa trenutnim stanjem u oblasti bezbjednosti saobraćaja a vezano za saobraćajne nezgode u kojima su tri lica smrtno stradala, PU Prijedor postupa u skladu sa planom kojim su predviđene mjere i radnje, koje će se realizovati kroz niz preventivnih i represivnih aktivnosti policijskih službenika u saradnji sa drugim subjektima koji direktno ili indirektno utiču na bezbjednost saobraćaja. Represivne aktivnosti biće usmjerene na glavne uzroke saobraćajnih nezgoda, a to su brzina i alkohol.

Takođe je naveo da će se kontrola prekoračenja brzine kretanja motornih vozila sprovoditi uz upotrebu savremenih radarskih sistema Trukam, Trukam 2 i Dual, korištenjem automatskog moda, što podrazumjeva kontrolu brzine kretanja bez zaustvaljanja vozača koji su počinili prekršaj, a naknadno će im putem pošte biti dostavljena obavještenja odnosno prekršajni nalozi za prekršaje koje su počinili.

PU Prijedor