Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja Sabahudinu Kajdiću zvanom Saša, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za zločine na području Prijedora, Tužilaštvo BiH je predložilo saslušanje 41 svjedoka.

Tužilac Sedin Idrizović je kazao da je među ovim svjedocima i osam žaštićenih, te da se planira i čitanje iskaza dva preminula svjedoka, kao i ulaganje 52 materijalna dokaza.

Kako je rekao Idrizović, 18 svjedoka živi u inostranstvu i njih 17 u ljetnom periodu dolazi u BiH, te je molio Sud, ukoliko postoji mogućnost, da oni budu saslušani u periodu od juna do augusta. On je Sudu dostavio i prijedlog za utvrđene činjenice, o kojima će se Odbrana naknadno izjasniti pisanim putem.

Tužilaštvo BiH tereti Sabahudina Kajdića da je, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS-a, počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužen je da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska (općina Prijedor) sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan njive.

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji, suđenje Kajdiću može početi 20. februara ili 18. marta, što će biti odlučeno naknadno, a planirano je da se tada pročita optužnica i iznesu uvodne riječi.

BIRN