Zbog promjena u zdravstvenom osiguranju bivši borci koji su do ove godine bili osigurani kao nezaposlene osobe, sada će biti zdravstveno osigurani preko Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali samo u slučajevima da nemaju neki drugi način osiguranja.

Sa druge strane, u Odjeljenjima za boračku invalidsku zaštitu tvrde da Ministarstvo nije definisalo na koji način će preuzeti osiguranje nezaposlenih bivših boraca te još čekaju da im dostave detaljna uputstva.

Bivši borci i vojni invalidi po Zakonu o zdravstvenom osiguranju su među osobama koje su obavezno osigurane kao što su radnici, penzioneri ili registrovani poljoprivrednici.

Međutim, Ministarsvo rada i boračko-invalidske zaštite RS osiguraće samo one bivše borce koji dokažu da nemaju osnov za neki drugi oblik osigurnja.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Mišo Rodić za Srpskainfo kaže da očekuju da im Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite dostavi pravila koja definišu kada bivši borci moraju da budu osigurani preko ovog Ministarstva.

– Bivše borce koji nam se obrate uputimo na Fond zdravstvenog osiguranja kako bi tamo utvrdili pravo na zdravstveno osiguranje. Potrebna im je potvrda iz Fonda da nemaju neki drugi oblik zdravstvenog osiguranja i potvrda iz Poreske uprave RS o visini novčanih prihoda. Osiguraćemo samo one koji ne budu imali nikakvo osiguranje – kaže Rodić.

Dodaje da je u Prijedoru bilo oko 170 bivših boraca koji su zdravstveno osiguranje imali kao nezaposlene osobe i podsjeća da su trenutno oni kao i svi nezaposlni osigurani do kraja februara.

Zbog ovih nejasnoća u vezi sa registarcijom bivših boraca, u Banjalučkom Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu očekuju kolaps od prvog marta.

– Očekujemo da nam u Odjeljenje prvog marta dođe između 15.000 i 20.000 neosiguranih pripadnika boračke kategorije i traže zdravstvenu zaštitu. Budemo li poštovali rokove i zakone mi za svakog korisnika moramo donijeti rešenje, ali to je izuzetno dugo, a njima je potrebno osiguranje za svaki dan – izjavio je Dragomir Keserović načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka.

On je na današnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka izjavio da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite nije definisalo proceduru preuzimanja korisnika prava zdravstvenog osiguranja koji su do januara bili osigurani preko Zavoda za zapošljavanje RS.

– Uobičajeno kod nas je da nije izvršeno usklađivanje zakona sa izmjenama zakona. Nama je ostalo samo da se snalazimo, odnosno da koristimo Zakon o pravima boraca koji kaže da borac, odnosno korisnik prava iz boračko-invalidske zaštite ne može ostati bez zdravstvenog osiguranja – zaključio je Keserović.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite kažu da nakon februara nijedan bivši borac neće ostati bez zdravstvene zaštite.

– U ovom prelaznom periodu FZO RS ima obavezu da, prije isteka navedenog roka, provede postupak i utvrdi po kom osnovu će te osobe ubuduće ostvarivati pravo na zdravstveno osiguranje. Ukoliko boračke kategorije nemaju niti jedan drugi osnov osiguranja biće osigurane kao korisnici prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite-zaključuju iz ovog Ministrstva.

Dodaju da zajedno sa FZO RS i Ministarstvom zdravlja usaglašavaju sporna pitanja koja su uočena u ovom prelaznom periodu te da će dostaviti instrukcije nadležnim organima.

Rukovodilac prijedorske Filijale zdravstvenog osiguranja RS Dalibor Pavlović priča da bivši borci kao i vojni-invalidi imaju pravo na lično osiguranje.

– U članu 10a Zakon o zdravstvenom osiguranju navedeno je 13 potkategorija među kojima su nezaposlene osobe, djeca, trudnice, oboljeli, ali u tim potkategorijama nema bivših boraca jer oni imaju obavezno osiguranje u prethodnom članu 10. Znači, ne možemo ih osigurati kao nezaposlene jer imaju lični osnov za osiguranje – ističe Pavlović.

On dodaje da će nakon 29. februara svi nezaposleni koji se nisu registrovali u Fondu zdravstvenog osiguranja ostati bez osiguranja, ali da se i nakon tog datuma mogu registrovati i dobiti zdravstveno osiguranje.

EuroBlic-srpskainfo.com