Broj oboljelih od malignih oboljenja u Srpskoj iz godine u godinu se povećava. Među 5.600 oboljelih godišnje, polovina je onih koji pomoć ljekara traže tek kada je bolest uznapredovala. Najbolji vid zaštite je prevencija, ističe struka. Zbog toga, neophodni su redovni sistematski pregledi.

Dijagnoza maligne bolesti jeste mučna, ali to ne znači kraj, kaže Stana Tihić iz Kostajnice, kojoj je prije 12 godina ustanovljen rak dojke. Zahvaljujući činjenici da je bolest otkrivena u ranom stadijumu, na vrijeme je operisana, a terapija je postigla željeni rezultat.

– Evo, dvanaesta godina, nikakvih problema, jesam sada imala malo povećane markere, ali to smo stabilizovali i život ide dalje – izjavila je Tihićeva.

Muke porodice Tihić, međutim, tu ne završavaju. Od karcinoma je prije nekoliko godina obolio i Stanin suprug Avdo, kome je ustanovljen karcinom debelog crijeva.

– Svima bih preporučio da idu na vrijeme ako osjete nešto na debelom crijevu. Vjerujem, ja ne znam, pitao sam i doktora po čemu to dođe, to ne znamo – rekao je Tihić.

Broj oboljelih od malignih bolesti u stalnom je porastu, ističu ljekari. U Prijedoru su tokom prošle godine zabilježena 192 novooboljela, a od početka ove registrovano je njih 15. Osim toga što su zastupljene sve vrste malignih oboljenja, zabrinjava i činjenica da starosna dob oboljelih – nije presudna.

– Prije svega, naš stil života nije dobar, nije kvalitetan, i to sigurno doprinosti nastanku malignih oboljenja, naravno i svi oni ostali faktori, od genetike i nasljeđa – izjavio je onkolog doktor Boris Vujanović.

Najbolja zaštita je preventivno djelovanje, poručuje struka. U slučaju bilo kakve vidljive promjene na tijelu ili u organizmu neophodno je posjetiti ljekara.

– Ako već dobijete tu bolest, onda je najpovoljnije da se ona nađe u tom početnom stadijumu. Tome služe ti sistematski pregledi koje mi treba da radimo – izjavila je načelnik Službe porodične medicine doktor Zemira Ahmić.

– U našem mentalitetu je da samo bolestan čovjek ide ljekaru. Ne, mi treba da radimo na tome da zdravi ljudi, zdrave osobe ne obole – naglasio je doktor Vujanović.

Upravo zbog toga, kontinuirano unapređenje prevencije i podizanje svijesti o njenom značaju jedan je od glavnih zadataka, tvrde ljekari. Prema statistikama, preko 20 odsto svih smrtnih slučajeva u Srpskoj bude uzrokovano nekom od malignih oboljenja.

RTRS