Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta, inspektor u Upravi za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i policijski službenici Policijske uprave Prijedor, danas su u prostorijama JU Srednjoškolski centar u Prijedoru i Kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu, za učenike srednjih škola održali edukativna predavanja o bezbjednosnim rizicima korištenja interneta i društvenih mreža.

Predavanjima se realizuju u okviru Projekta prevencije maloljetničke delinkvencije, a kojim su prisustvovali učenici JU Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora, Srednjoškolskog centra „Đuro Radmanović“ i Gimnazije „Petar Kočić“ iz Novog Grada.

Primarni cilj ovih aktivnosti jeste podizanje svijesti o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja inetneta i društvenih mreža a kako bi se predupredile eventualne negativnosti.

Tokom predavanja učenici su upoznati o bezbjednosnim rizicima korištenja interneta i društvenih mreža, gdje im je predočeno poželjno i podrazumjevano ponašanje na internetu, kako da zaštite vlastite aktivnosti tokom korištenja društvenih mreža i način reagovanja na bezbjednosne incidente na društvenim mrežama. Upoznati su kako da koriste „Facebook“ i „Instagram“, a takođe im je ukazano na to, kako da prepoznaju razne oblike uznemiravanja te da nauče kako da u tim slučajevima reaguju.

Policijski službenici ove Uprave dana 07.02.2019. godine, edukativna predavanja održali su i za učenike Osnovne škole „Majka Knežopoljka“ iz Knežice i i učenike JU Srednjoškolski centar iz Kostajnice.

PU Prijedor