srna-zimski izvidjacki kamp-kraj (1)Na Kozari je u petak zatvoren Zimski izviđački kamp pod nazivom “Izviđači to mogu”, koji je okupio 82 izviđača BiH, Srbije i Crne Gore.

Članovi osam izviđačkih odreda na Kozari su proveli četiri dana, a kamp su zajedno organizovali izviđači iz Prijedora i Zenice.

Osim prijedorskih i zeničkih izviđača, priliku da upoznaju Kozaru od 12. januara imali su izviđači iz Mostara, Beograda, Bajine Bašte, Prijepolja, Novog Sada i Visokog, te članovi Udruženja “Kozak” iz Prijedora, Udruženja Slovenaca “Cankar” iz Sarajeva i Udruženja “Jevrejska zajednica” iz Zenice.

Starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora Ernest Badnjević istakao je da su izviđači još jednom pokazali da se bez bilo kakvih podjela može zajedno raditi.

srna-zimski izvidjacki kamp-kraj (2)“Još jednom smo mladim izviđačima omogućili da se upoznaju, da se druže, razmijene iskustva i da uz zabavu, ponešto i korisno nauče. Osim novosklopljenih prijateljstva, tu su i ona od ranije, koja su postala još čvršća”, rekao je Badnjević.

On kaže da je za to bilo puno prilika od brojnih izviđačkih zadataka, radionica do bogatog kulturno-zabavnog programa i takmičenja u glumi, crtanju, plesanju i gimnastici.

Predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić istakao je da su disciplina i raspoloženje među učesnicima pokazali potpunu opravdanost jednog ovakvog projekta.

“Kozara nas je ponovo dočekala otvorenog srca. Vrijeme nam je išlo na ruku i imali smo idealne uslove za boravak i druženje koje smo maksimalno iskoristili i možemo reći da je kamp ispunio u potpunosti naša očekivanja”, rekao je Šarić.

Projekat “Izviđači to mogu” podržava Ambasada SAD u BiH sa 44.695 dolara, a kojoj je ovo treći put da podržava aktivnosti izviđača iz Prijedora i Zenice.

Projekat će tokom ove godine u dva interetnička kampa i šest masovnih jednodnevnih aktivnosti okupiti više od 2.500 mladih iz BiH i regiona.

SRNA
srna-zimski izvidjacki kamp-kraj (3)