JU Centar za socijalni rad Prijedor, po prvi put u Bosni i Hercegovini, podržava međunarodnu kampanju promocije braka i bračnih vrijednosti na način da će u periodu od 07.02.2020.godine do 14.02.2020.godine sprovesti kampanju sa različitim aktivnostima i u saradnji sa različitim subjektima i resursima u lokalnoj zajednici s nazivom „Nedjelja braka 2020“.

Nedelja braka je dio međunarodne inicijative koja se svake godine održava u više od 30 zemalja svijeta a koja podrazumijeva održavanje niza događaja kojima se veliča institucija braka i porodičnih vrijednosti kao prediktora izgradnje zdravih ličnosti članova porodice a samim tim i zajednice. Cilj aktivnosti je motivacija i osnaživanje parova za predanost u braku i izgradnja i očuvanje kvalitetnih međupartnerskih relacija. „Nedelja braka“ podstiče pojedince, udruženja, kompanije, vladin i nevladin sektor, vjerske organizacije i dr. da organizuju različite događaje i tako daju doprinos očuvanju i jačanju braka kao institucije.

Analizirajući stanja i tendencije društvenih kretanja i prethodne izvještaje o radu nadležnih organa konstatuje se da se građani sve teže odlučuju na zajednički život te da je iz godine u godinu sve veći broj prekinutih partnerskih i porodičnih zajednica pa je i intencija različitih sistema da kroz različite preventivne programe djeluju s ciljem poboljšanja takvog stanja u društvu.

Kako kriza institucije braka negativno utiče na porodične vrijednosti i izgradnju funkcionalnih i zdravih ličnosti a samim tim i zajednice, uzimajući u obzir imperative savremenog rukovođenja gdje moderna preduzeća postaju uključena u društvene tokove i pokazuju društvenu odgovornost, pozvani su različiti poslovni subjekti u zajednici da daju doprinos ovoj kampanji kom prilikom se bilježi velika zainteresovanost za učešće.

Kalendar aktivnosti:
U periodu od 07.02.2020.godine i 12.02.2020.godine JU Centar za prikazivanje filmova Kino Prijedor je omogućilo besplatnu projekciju za bračne parove za film „Birds of pray“ sa početkom u 20.30 časova.

Dana 08.02.2020.godine, u saradnji sa Caffe clubom Marina iz Prijedora održaće se „Romantično veče“. Navedene večeri bračne parove i druge goste zabavljaće bend „Evergreen“, bračni parovi imaju popust na konzumaciju pića u iznosu od 30%, te su pripremljene i nagrade za goste poput putovanja u Grac za jedan bračni par kojeg daruje TA „Vuković“, poklon bon 100 KM zlatare Lanello, poklon bon u iznosu 50 KM butik Exterra Prijedor, besplatne frizersko kozmetičke usluge Studio R i vaučer za čuvanje djece KEC Jakša.

Dana 10.02.2020.godine, JU CSR Prijedor će u saradnji sa Omladinskim centrom Ljubija, organizovati predavanje u Ljubiji na temu „Umijeće ljubavi i kako poboljšati odnose u braku?“. Predavanje počinje u 18.00 časova a za jedan prisutan bračni par će biti uručena nagrada besplatne frizersko kozmetičke usluge salona Studio R iz Prijedora.

Dana 11.02.2020.godine, JU CSR Prijedor će u saradnji sa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske, organizovati predavanje roditeljima u toj školi, takođe na temu „ Umijeće ljubavi i kako poboljšati odnose u braku?“. Predavanje počinje u 16.15 časova a za jedan prisutan bračni par će biti uručena nagrada besplatne masaže za oba supružnika salona Pantha Rei iz Prijedora.

Dana 12.02.2020.godine,sa početkom u 12.00 časova, na malom trgu će biti postavljen info stand kom prilikom će se građani informisati o kampanji te organizovati anketiranje bračnih supružnika na temu „Vrijednosti i značaj stupanja u bračnu zajednicu“ a najsrećniji ispitani par će biti nagrađen sa jednim noćenjem sa večerom u motelu Bijele vode na Kozari koje dodjeljuje Auto centar „Auto D“ iz Prijedora.

Dana 13.02.2020.godine, sa početkom u 11.15 časova u prostorijama OŠ „Desanka Maksimović“ biće održana manifestacija na kojoj će JU CSR Prijedor održati predavanje roditeljima učenika „Kako izaći iz bračne krize?“ a učenici će kroz različite vidove stvaralaštva (literarne radove, likovne radove,dramski prikazi) opisati svoja viđenja vrijednosti braka. I ovom prilikom su obezbijeđene nagrade za najuspješnije učenike. Prva nagrada- Jedno noćenje sa doručkom u hotelu Monument na Kozari; druga nagrada- Večera za jedan bračni par u restoranu Papa Joe koju dodjeljuje firma Abakus Consulting and Solutions i treća nagrada poklon paket proizvoda Tvornice keksa i vafla Mira iz Prijedora.

Dana 13.02.2020.godine, u prostorijama i u organizaciji Elektrotehničke škole u Prijedoru biće održana manifestacija na kojoj će JU CSR Prijedor održati predavanje „Kako izabrati životnog partnera a ne pogriješiti?“. Istog dana biće proglašeni najbolji literarni radovi koji promivišu bračne vrijednosti. I ovom prilikom su obezbijeđene nagrade za najuspješnije učenike. Prva nagrada je novčana nagrada u iznosu od 50 KM koju daruje Caffe Pronto iz Prijedora, druga nagrada poklon paket proizvoda Tvornice keksa i vafla Mira iz Prijedora.

Dana 14.02.2020.godine planirana je završna konferencija u prostorijama JU CSR Prijedor.

Građani mogu pratiti sva dešavanja i obavijesti putem fb stranice Međunarodna nedjelja braka. Sadržaj stranice se svakodnevno ažurira kako sa informacijama o predstojećim aktivnostima, donatorima i slično tako i sadržajem koji upućuje na osnaživanje bračnih supružnika za predanost u braku (pratiocima stranice se svaki dan zadaju novi bračni izazovi „za nju i njega“ s ciljem očuvanja emocionalne bliskosti partnera).

Centar za socijalni rad Prijedor