Predsjedništvo Boračke organizacije grada Prijedora saopštilo je večeras da od Narodne skupštine Republike Srpske očekuje da zauzme stav o nedoličnom ponašanju narodnog poslanika Milana Tubina koji je fizički napao i vrijeđao predsjednika te organizacije Zorana Predojevića, a od SDS-a da odluči da li joj je takav čovjek potreban.

“Boračka organizacija ovaj događaj neće uzeti kao razlog da se naruše odnosi sa Gradskom organizacijom SDS-a Prijedor jer smo ubijeđeni da istupanje Milana Tubina nije vezano za SDS i da ta stranka, bez obzira na pojedinačne istupe, ima pozitivan odnos prema mjestu i ulozi gradske Boračke organizacije”, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora.

U saopštenju se navodi da je Slavko Švraka, zbog čijeg je djelovanja u Skupštini grada Prijedora Tubin počinio prekršaje koje mu policija stavlja na teret, borac prve kategorije i dugogodišnji član Boračke organizacije koji je dao veliki doprinos u svim aktivnostima te organizacije.

“To što se on kao odbornik u Skupštini grada Prijedora ispred SDS-a ne slaže sa svojim stranačkim kolegom i predsjednikom Milanom Tubinom nije problem Boračke organizacije. O tome će, nadamo se, svoj sud dati SDS. Milan Tubin nije birao Slavka Švraku za člana Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora i sigurno ga ne može i neće ni smjenjivati”, poručuju borci.

Predsjedništvo Boračke organizacije grada Prijedora zahvalilo je svim borcima iz cijele Republike Srpske koji su juče i danas uputili podršku i osudili nedolično ponašanje narodnog poslanika i predsjednika Gradske organizacije SDS-a Prijedor Milana Tubina.

U saopštenju je izraženo uvjerenje da će istražni i pravosudni organi preduzeti sve potrebne mjere da rasvijetle incident i sankcionišu počinioca i dalo maksimalnu podršku Predojeviću.

“U prostorije Boračke organizacije svaki dan dolaze nezadovoljni i revoltirani borci opterećeni raznim životnim problemima i koji su zabrinuti za Republiku Srpsku. Ti borci su uvijek dobro došli i mi zbog njih postojimo. Međutim, Boračkoj organizaciji nisu dobro došli nezadovoljni političari, niti u takvim ljudima vidimo dobronamjerne savjetnike”, dodaju borci.

Naglašavaju da su kao nestranačka organizacija otvoreni prema svim političkim opcijama.

“Oni moraju u Boračku organizaciju doći tako što će prvo pokucati na vrata i reći dobar dan. Nama ne trebaju političari koji će u prostorije Boračke organizacije ulaziti da bi fizički ugrožavali bilo koga, a ponajmanje predsjednika organizacije na radnom mjestu”, navodi se u saopštenju.

Boračka organizacija grada Prijedora informaciju o jučerašnjem upadu Milana Tubina u prostorije organizacije i fizičkom napadu na Predojevića dostaviće institucijama Republike Srpske, svojoj republičkoj organizaciji, rukovodstvu SDS-a i Forumu za bezbjednost zajednice grada Prijedora.

Član Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora Slavko Švraka rekao je da je član SDS-a od njenog osnivanja odnosno od dolaska osnivača Jovana Raškovića u Marićku, da je član Boračke organizacije od njenog osnivanja, da je borac prve kategorije i da nijednim svojim postupkom nije doveo u pitanje kredibilitet svog boračkog djelovanja.

“Nikad nisam dozvolio da političko djelovanje miješam sa aktivnostima u Boračkoj organizaciji, a Boračka mi je uvijek bila na prvom mjestu. Moje političko opredjeljenje nije od juče, ali sam mu dosljedan od prvog dana. Ja se izvinjavam svim članovima SDS-a i svim drugima koji su Tubinu dali glas i apsolutno osuđujem njegovo ponašanje”, rekao je Švraka novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, jučerašnji incident posljedica je i unutarstranačkih problema u prijedorskom SDS-u i činjenice da je skupštinska većina u prijedorskom parlamentu predvođena SNSD-om za nepunu godinu sa 24 odbornika postepeno se osipala i na posljednjem zasjedanju u ponedjeljak spala na 14 glasova. Od pet odbornika SDS-a samo jedan je pod kontorlom Tubina i u koaliciji sa SNSD-om, dok četiri odbornika, među kojima i Švraka, ne priznaje Tubinov legitimitet i u Skupštini djeluju nezavisno i samostalno.

Član Predsjedništva Vojislav Kondić rekao je da borci energičnije moraju dati do znanja političarima da se ne smiju miješati u rad Boračke organizacije i da ne mogu raditi šta hoće, ističući da ova organizacija nema veze sa dešavanjima u Skupštini grada Prijedora, a da je uvučena u ta dešavanja mimo svoje volje.

Iz Policijske uprave Prijedor juče je saopšteno da će protiv Tubina Osnovnom sudu u Prijedoru dostaviti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja tuča, fizički napad i vrijeđanje. Policiji je juče oko 11.35 časova Predojević prijavio da ga je u prostorijama Boračke organizacije grada Prijedora Tubin verbalno i fizički napao.

Na večerašnjoj sjednici je data i bezrezervna podrška predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću kojega prijedorski borci smatraju izuzetno časnim i poštenim generalom i velikim patriotom.

SRNA