Današnja 34. sjednica Skupštine grada Prijedora završena je neusvajanjem dnevnog reda oko sat vremena nakon njenog početka.

Protiv usvajanja dnevnog reda bilo je 26 odbornika Skupštine grada Prijedora, dok je samo predsjednik Skupštine Ajdin Mešić (SDA) glasao za usvajanje.

-Određene tačke koje su povučene bi trebalo da dorade odjeljenja, a ima i tačaka koje bi trebalo usaglasiti sa stanjem na terenu i da dođu potpune na sljedeću sjednici Skupštine – izjavio je Mešić. Na pitanje novinara zašto je on jedini glasao za usvajanje dnevnog reda, Mešić je odgovorio da je razlog to što su tačke koje je on trebalo da iznese na Skupštini bile potpune i prihvaćene.

Zanimljivo je da je jedna od tačaka današnje sjednice trebalo da bude i Mešićeva smjena sa mjesta predsjednika Skupštine. Klub odbornika SNSD koji je tražio da se ova tačka naknadno uvrsti u dnevni red, danas je odlučio da povuče ovu tačku.

Šef Kluba odbornika SNSD, Dalibor Pavlović rekao je da je poslije prijedloga o uvrštavnju Mešićeve smjene na dnevni red, na adresu Skupštine stigla presuda Okružnog suda u vezi sa Komisijom za izbor i imenovanje u lokalnom parlamentu.

-Smatramo da treba sve da se povuče sa dnevnog reda što je u vezi sa Komisijom za izbor i imenovanje – naveo je Pavlović.

Inače, Skupštinu grada tužili su odbornici DNS Olivera Brdar-Mirković koja je do februara prošle godine bila predsjednica Komisije za izbor i imenovanje i Brane Radanović koji je bio član Komisije, a čiji sastav su izmijenili odbornici nove skupštinske većine čiji dio nije više DNS. Skupštini grada u četvrtak je dostavljena presuda po tužbi Brdar-Mirković u kojoj je na naloženo Skupštini da poništi rješnje kojim je izmijenila sastav ove komisije.

Na današnjoj sjednici odbornici su trebali da razmatraju i inicijativu da Kozarac dobije status opštine.

Šef odborničkog Kluba PDP i član Komisije za propise, Dalibor Grabež upozorio je da je u ovoj inicijativi nisu ispoštovani određeni zakoni.

-Nisu ispoštovani određeni članovi zakona o građanskoj inicijativi koji propisuju da moraju biti dostavljeni dokumenti koji nedvosmisleno ukazuju da je građanska inicijativa urađena u skladu sa zakonom, zatim zakon o teritorijalnoj organizaciji te statut grada Prijedora – izjavio je Grabež. Naveo je da se ovom inicijativom cijepaju naseljena mjesta što je suprotno Statutu grada.

-Skupština nije mogla da utvrdi validnost korištenih podataka, odnosno njihov izvor kao i to da li su autori Elaborata kvalifikovani za njegovu izradu. Zatim, potpisi su sakupljani po nekoliko godina što nije u skladu sa zakonom. Teritorija nije kompaktna, uzimaju se neki “džepovi” samo da bi imala nacionalni predznak – izjavio je on.

Grabež je objasnio i da je ukupna površina teritorije za koju su skupljani potpisi je manja od 100 kilometara kvadratnih, a ukoliko se iz nje izuzme površina Nacionalnog paraka Kozara od 39 kilometara, ta površina je manja od 60 kilometara.

EuroBlic-srpskainfo.com