Privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari” okupila je na Mrakovici više hiljada ljubitelja planine, gastronomije, sporta i rekreacije.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić rekla je da je ova manifestacija ogroman potencijal i od velike važnosti za sve lokalne zajednice koje gravitiraju Kozari, te da je ministarstvo na čijem je čelu već 10 godina ponosni pokrovitelj.

– Ovo je naš ogroman potencijal i sve ono što može pomoći našim opštinama da se promovišu i razvijaju uvijek ćemo nastojati da podržimo – navela je Rešićeva.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić istakla je da se ovakve manifestacije moraju podržati i zbog okupljanja, a ne samo takmičenja, te naglasila kako je lijepo vidjeti veliki broj takmičara i posjetilaca.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se “Dani zime na Kozari” održavaju 14. put i da su se tu okupili ljudi iz okruženja šireg od Krajine.

– Ova manifestacija svake godine bilježi sve više posjetilaca. Svi su došli i zbog ličnog zadovoljstva i izuzetno čistog vazduha u crnogoričnoj šumi koja nas okružuje – dodao je Đaković, koji je zvanično otvorio manifestaciju.

Učesnike i posjetioce pozdravila je i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović ističući da svi trustički radnici hvale ovu manifestaciju.

Zvaničnom otvaranju manifestacije prethodilo je polaganje vijenaca u memorijalnoj zoni spomenika na Mrakovici.

Vijence su položile Gašićeva i Rešićeva, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i opština Kozarska Dubica i Novi Grad, te učesnika i organizatora, kao i gradonačelnik Prijedora i načelnici opština Oštra Luka Dragan Stanar i i Laktaša Ranko Karapetrović.

U nastavku će uslijediti takmičenja u zabavnim sportskim disciplinama za koja su se prijavile ekipe Prijedora, Gradiške, Kozarske Dubice, Novog Grada, Srpca, Laktaša, Oštre Luke, Kostajnice i Broda.

Biće održano takmičenje srednjih škola u kojem učestvuju dvije škole iz Prijedora, te po jedna iz Gradiške, Novog Grada, Dervente i Broda.

U kategoriji izviđača i planinara čorbe priprema 14 ekipa iz Prijedora, Kozarske Dubice, Banjaluke, Srpca, Bijeljine, Petrova, Zenice, Maslovara i Broda, dok se u prirpemi lovačkog kotlića takmiči 11 lovačkih udruženja iz Prijedora, Gradiške, Novog Grada, Kostajnice, Banjaluke i Drvara, te gosti iz Stare Pazove iz Srbije.

Organizatori manifestacije su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad i Gradiška, te Nacionalni park “Kozara”.

Pokrovitelj je Grad Prijedor, a organizovanje su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.

SRNA-RTRS