Srednje škole u Republici Srpskoj našle su se u nezahvalnoj poziciji prilikom raspisivanja konkursa za prijem profesora islamske i katoličke vjeronauke.

Problem za to je što prema važećem pravilniku Ministarstva prosvjete RS kandidati mogu dostaviti uvjerenja da su bili borci, ratni vojni invalidi ili da su iz porodice poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Tako je nedavni konkurs Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora za profesora islamske vjeronauke u kojem je takođe navedeno da kandidati mogu dostaviti ova uvjerenja, izazvao nevjericu, osudu, ali i podsmjeh u javnosti.

Direktor ove škole Mladen Dražić za Srpskainfo kaže da će zato ova škola ponoviti konkurs za prijem profesora islamske vjeronauke, ali da će u njemu izostaviti dio koji se odnosi na sporna uvjerenja.

– Prošli smo kroz neugodnu situaciju, ne želim da prebacujem odgovornosta na Ministarstvo, ali to je splet okolnosti koji nam otežava prijem radnika za vjeronauku. Voljeli bismo da se to uredi na pravi način, treba drrugi da odluče da li mijenjati pravilnik ili tu odredbu o uvjerenjima – rekao je Dražić.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor, Valentina Sovilj kaže da pravilnik donosi ministar te da je Zakon o obrazovanju osnova za donošenje svih pratećih pravilnika.

– Zakon je donesen 2018. i nakon toga svi pravilnici su doneseni i mi smo dužni da poštujemo pravilnike – rekla je Sovilj.

Budući da konkurs za profesora islamske ili katoličke vjeronauke u kojem se navodi da kandidati mogu dostaviti uvjerenja da su iz reda boračke poluplacije, djeluje nelogično, direktori pojedinih škola su odlučili da iz konkursa izbace taj sporni dio pravilnika.

– Pravilnik je isti za profesore svih predmeta, ali jednostavno u objavi konkursa izostavimo taj dio o uvjerenjima, a pozovemo se na Zakon i pravilnik u kojem se mogu pročitati svi detalji -potvrdili su nam direktori nekoliko škola.

Dodaju da ni sami ne znaju da li na ovaj način krše propise, ali da biraju radije to nego da budu stavljeni na stub srama.

– Ministarstvo bi trebalo da olakša u tome školama da ne dolazi do ovoga da razmišljaju direktori ili sekretari da li u vjeronaci pravilnik treba ispoštovati u cjelosti ili izostaviti iz pravilnika nešto što nema logike-navode direktori.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su nam potvrdili da ukoliko dva ili više kandidata imaju jednak broj bodova, prednost ima kandidat koji ostvaruje prava u skladu sa zakonom kojim se uređuju pitanja prava boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Međutim, nisu odgovorili na pitanje da li je moguća izmjena pravilnika kako bi se u konkursima za prijem profesora vjeronauke izostavila ova sporna uvjerenja.

Istovremeno, odbornik DF u Skupštini grada Prijedora, Mirsad Duratović tvrdi da pravilnik o postupku za prijem u radni odnos u srednjoj školi i način bodovanja kriterijuma za prijem krši osnovna ljudska prava te da će tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

– To nije obavezujući već posebni uslov koji kandidatu daje prednost nad ostalima, ali time se krši princip jednakih šansi. Krši se član 10. Ustava u kojem se navodi da su svi građani jednaki bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalnu pripadnost, vjerosipovest, socijalno poreklo, rođenje, obrazovanje, imovno stanje, političko i druga uvjerenja – kaže on.

Dodaje da se krše i odredbe da građani imaju pravo da pod jednakim uslovima budu primljeni u javnu službu i na radno mjesto.

– Logično pitanje je šta je sa civilnim žrtvama rata i invalidima rada, zašto oni nemaju posebno bodovanje – naveo je Duratović.

Vjerske zajednice šalju predavače
Predsjednica Aktiva srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj kaže da je vjeronauka uvedena 2018./19. godine u sve srednje škole bez problema.

– Nama vjerske zajednice šalju predavače za vjeronauku. Katolički gradski sveštenik predaje katoličku vjeronauku, a pravoslavni vjeroučitelj pravoslavnu. Imam je predavao prvu godinu islamsku vjeronauku, a sada to radi žena koja još uvek nije verifikovana, odnosno nije još završila fakultet, pa svi obnavljamo konkurs – objašnjava ona.

EuroBlic-srpskainfo.com