Na području prijedorske regije prošle godine je u saobraćajnim nesrećama poginulo 17 osoba što je za tri više u odnosu na godinu dana ranije.

Tako je tokom 2019. godine sedam osoba poginulo u saobraćajnim nesrećama u Kozarskoj Dubici, pet u Prijedoru, dvije u Novom Gradu i po jedna u Kostajnici, Oštroj Luci i Krupi na Uni.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović na konferenciji za novinare je istakao da je ta činjenica razlog što u ovoj upravi nisu zadovoljni stanjem bezbjednosti saobraćaja.

-Ukupno je smrtno stradalo šest vozača automobila, tri pješaka, dva vozača traktora, dva motociklista, dvije osobe koje su se prevozile na traktoru, jedan biciklista i jedan suvozač. Najveći broj sobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim osobama je zabilježen na području opštine Kozarska Dubica, gdje je bilo sedam takvih nesreća, dok su godinu dana ranije u ovoj opštini bile četiri saobraćajne nesreće sa smrtno stradalim osobama – rekao je Vujanović.

Dodao je da su u tri saobraćajne nesreće na području regije Prijedor u kojima su stradali pješaci, vozači pobjegli sa mjesta nesreće.

-Policijski službenici su u kratkom vremenu otkrili izvršioce koji su pokušavali da sakriju tragove i izvršenje krivičnih djela, uspjeli smo ih povezati sa mjestima nesreće, kao što smo i vozila kojima su upravljali osumnjičeni doveli u vezu sa tijelima smrtno stradalih osoba – izjavio je on.

Načelnik sektora policije Mario Milašin je rekao da je ukupno bilo 950 saobraćajnih nesreća što je za 61 nesreću manje nego 2018. godine.

-To znači da je manje saobraćajnih nesreća za šest odsto, ali je povećan njihov broj sa poginulim i lakše povrijeđenim za 21 odsto. Pored nezgoda sa 17 poginulih, bilo je 56 sa teškim tjelesnim povredama, 231 saobraćajna nesreća sa lakše povrijeđenim osobama i 646 sa materijalnom štetom – naveo je Milašin.

Dodao je da je alkohol uzrok najvećeg broja saobraćajnih nesreća.
-Alkohol je bio uzrok 173 saobraćajne nezgode, gdje su 84 vozača imali 1,5 alkohola u organizmu, potom strana kretanja u 155 saobraćjanih nesreća i neprilagođena brzina u 140 saobrćajnih nesreća, što je preko 50 odsto uzroka svih saobraćajnih nesreća koje pokriva PU Prijedor – objasnio je on.

Dodao je i da je bilo 119 saobraćajnih nesreća koje su uzrokovali vozači koji imaju do dvije godine vozačkog staža što je 14 odsto od ukupog broja saobraćajnih nesreća.

-Apelujemo na sve vozače da poštuju saobraćajne propise, prilagode brzinu vozila uslovima i stanju kolovoza i ne upravljaju vozilima pod uticajem alkohola – naglasio je Milašin.

VEĆI BROJ KRIVIČNIH DJELA
Načelnik sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da su u toku 2019. ukupno su 1.052 krivična djela što je za 67 više nego u 2018.

-Od ukupnog broja prijavljenih i evidentiranih krivičnih djela 889 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 68 privrednog kriminaliteta, 48 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te 47 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja – izjavio je Mikanović.

Dodao je da rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 65, 9 odsto, dok je ukupna rasvjeteljenost krivičnih djela 85,2 odsto.

UBISTVO POLICAJCA
Načelnik Policijske uprave Prijedora Sretoja Vujanović je poručio da je u 2019. zadržan povoljan bezbjedonosni ambijent i da će se policijski službenici truditi da takav ostane i ove godine. On je na početku konferencije za medije na kojoj su saopšteni prošlogodišnji rezultati, istakao da je ubistvo policajca Slađenka Tubina najgore što se dogodilo prošle godine i što se nikada ne može zaboraviti.

-Ne mogu da ne spomenem tragičan događaj iz aprila 2019. kada je policajac Slađenko Tubin zadobio povrede i tokom večeri preminuo, to je događaj koji je obilježio čitavu 2019. godinu i još jednom ukazao na opasnost policijskog posla i situacije sa kojima se mi susrećemo na terenu – izjavio je Vujanović.

Euroblic-srpskainfo.com