Protiv bivšeg blagajnika Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru Harisa Čirkića podnesen je izvještaj zbog sumnje da je raznim malverzacijama i pronevjerama „zaradio“ najmanje 288.000 maraka.

Podnošenjem izvještaja protiv Čirkića potvrđeno je pisanje Blica (Srpskainfo.com) iz septembra prošle godine, kada smo objavili informaciju da se vodi veoma opsežna istraga protiv imama Čirkića zbog sumnje da je ukrao veću količinu novca iz Medžlisa.

U Policijskoj upravi Prijedor juče su rekli, navodeći inicijale, da je protiv Čirkića podnesen izvještaj zbog krivičnih djela “pronevjera i falsifikovanje isprava”.

Prema saznanjima Srpskainfo, ovaj slučaj je otkriven u septembru prošle godine, nakon što je utvrđeno da je Čirkić lažirao izvode iz banke u kojoj je Medžlis imao otvoren račun.

– On je falsifikovao bankarski izvod i na njemu napisao da se na računu nalazi nešto više od 100.000 maraka, koliko je i trebalo biti. Međutim, nakon što su provjerili račun u banci utvrđeno je da ima svega nešto malo više od 7.000 maraka – kaže naš izvor.

Otkaz
Dodaje da su odmah o tome obavijestili policiju, koja je pokrenula istragu.

Otkrivanje ove prevare koštalo je Čirkića i posla. Predsjednik Medžlisa Prijedor Edhem Delić potvrdio je za Srpskainfo da je nakon otkrivanja ove afere Čirkić dobio otkaz.

– To je sve što mogu reći. Za sada nemam više komentara na ovaj slučaj – rekao je Delić.

Kako smo ranije objavili, za ovaj slučaj su odgovorni u Islamskoj zajednici saznali kada je utvrđeno da nisu plaćena određena potraživanja jedne firme iz Bihaća.

– Čirkić je bio dužan da plati neke radnike ili tako nešto, i za to je trebao da prebaci oko 50.000 maraka na njihov račun. Međutim, kada nisu dobili novac oni su pozvali Čirkića i pitali u čemu je problem. On se na početku pravdao da je za to kriva banka i da oni još nisu prebacili novac, ali na kraju su shvatili da neće dobiti dogovorene pare – pojasnio je naš izvor.

Provjera
Oni su se zatim požalili glavnom imamu Huseinu Veliću, koji je daljim provjerama utvrdio da novac nije uplaćen, te je posumnjao da u kasi nedostaje još veća cifra.

– On je cijeli slučaj prijavio policiji kako bi se utvrdilo koliko dugo i koliko tačno novca je pronevjerio blagajnik Čirkić – istakao je naš sagovornik.

Prema našim saznanjima, Čirkić se pravdao da postoji taj novac, da je na računu, ali prvim provjerama te pare nisu pronađene.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da ovo nije jedini način na koji je Čirkić uzimao novac iz Islamske zajednice.

Glavni imam Medžlisa Ilsamske zajednice Prijedor Huesin Velić juče se nije javljao na naše pozive.

Donacije
Kako samo ranije objavili, sumnja se da je Haris Čirkić uzimao novac i od donacija, ali i priloga vjernika.

On je bio dužan da taj novac spremi na račun Islamske zajednice Prijedor, ali se sumnja da ga je zadržavao za sebe.

Prema krivičnom zakonu Republike Srpske, za pronevjeru veću od 50.000 maraka može se dobiti od dvije do 10 godina zatvora.

EuroBlic-srpskainfo.com